Åke Pallarps målning "Nacka" från 80-talet pryder Nacka vattentorn i dag Foto: Mostphotos

Politiker vill måla över vattentornmålning med muralmålning

Målningen av Åke Pallarp på Nacka vattentorn har spelat ut sin roll. Det tycker kommunalrådet Hans Peters (C), och förelår att en ny målning, en muralmålning, istället ska smycka tornets vägg. – Det har sagts att det vore trevligt med något nytt, målningen har suttit där i trettio år.

  • Publicerad 16:21, 2 apr 2019

Vid kommunstyrelsens sammanträde i måndags lade kommunalrådet Hans Peters (C), förslaget att måla över den 30 år gamla målningen av Åke Pallarp på Nacka vattentorn, med en ny målning.

– Som jag förstått det är det ett konstverk som kommunen köpt, kommunen äger det. Men juridiken måste titta på det. Det har diskuterats tidigare om att rusta upp konstverket eller ta bort det. Antingen att fräscha upp det eller måla något nytt.

Hans Peters förslag är att ersätta Åke Pallarps målning, kallad ”Nacka”, med en muralmålning. Han tar Borås stad som förebild, där ett muralprojekt smyckar betongväggar och husfasader med ”fina motiv”.

Liknande muralmålningar finns sedan tidigare även i Nacka:

– Det har vi gjort på ett stället vid Järla sjö, på en betongvägg. Jag tycker att vi även kan titta på vattentornet.

Om förslaget går igenom skulle den nya utsmyckningen av vattentornet enligt Hans Peters i så fall kunna ingå i den muralmålningfestival som ska hållas i Nacka i september.

Invånarna i Nacka skulle få vara med och tycka till om färg och form och själva muralmålningen skulle göras  av någon erkänd konstnär.

Vad får kommunen för synpunkter om den nuvarande målningen?

– Det har sagts att det vore trevligt med något nytt, målningen har suttit där i trettio år.

Hans Peters politikerinitiativ ska närmast utredas av kommunen. Ett förslag till beslut, om målningen ska behållas eller målas över med en ny målning, kan komma i maj eller juni.

Muralmålning i Borås. Foto: Fredrik Malmlund, No Limit Street Art Borås