POLITISK SCHLAGERFEST. Folkpartiet vill att Stockholm driver på för mänskliga rättigheter under Eurovision song contest i maj 2016. Bilden är ett montage. Foto: Colurbox/Stockholm Globe Arenas

Politiker vill göra politik av Eurovision i Stockholm – "Det ska inte bara vara fest"

Glitter, glam – och mänskliga rättigheter. När Stockholm fixar Eurovision song contest bör staden ta chansen att prata allvar, enligt nytt politiskt förslag.

  • Publicerad 09:12, 26 aug 2015

HBTQ-personers rättigheter, yttrandefrihet och öppenhet inför omvärlden bör löpa som en röd tråd genom Stockholms värdskap för Eurovision song contest.

Det anser Rasmus Jonlund (FP), vice ordförande i kulturnämnden, enligt en ny skrivelse.

Jonlund har tidigare föreslagit att Stockholm bör ha en ”Eurovision village” i Kungsan under evenemanget i maj 2016, men vill alltså ha ut mer av arrangemanget än bara en stor fest.

– Eftersom Eurovision song contest har en så stor genomslagskraft så bör man även haka på mer politiskt innehåll och lyfta fram mänskliga rättigheter. Det ska inte bara vara fest, även allvar, säger han.

Ge plats åt musiker som förföljs

Jonlund tänker sig att staden gör samarbeten med ett antal frivilligorganisationer för att lyfta frågor om grundläggande fri- och rättigheter.

– Bland annat kan man bjuda in ungdomar från länder där det inte finns någon fri musikkultur för att ge dem chansen att uppträda och dela med sig av sina erfarenheter,

Ryssland, Kina och Turkiet ligger i topp när det gäller övergrepp på musiker och det här är ett bra tillfälle att uppmärksamma det.

Det är ofta känsligt att blanda in politik i stora internationella nöjes- och sportarrangemang. Hur skulle en sådan här giv tas emot tror du?

– Vi tänker inte att det ska var nationalistiskt eller partipolitiskt. Det här ska handla om mänskliga rättigheter. Putin kanske inte blir glad, men det är snarast ett gott betyg i så fall. Vi måste våga lyft fram det vi tycker är viktigt, säger Rasmus Jonlund.

Förslaget ska behandlas i kulturnämnden under hösten.

Klippt ur förslaget

"ESC ska självklart få vara den glittrande, fantastiska folkfest det är, och är ett utmärkt tillfälle att visa upp vår unika huvudstad för omvärlden. Det är också ett tillfälle för Stockholms stad att kraftfullt stå upp för de universella mänskliga rättigheterna, mot de krafter som försöker tysta musiker och kulturskapare".

"ESC-firandet år 2016 sammanfaller med 250-årsjubiléet av Sveriges och kanske världens första tryckfrihetsförordning. Det finns anledning att högtidlighålla detta minnesår – angreppen mot yttrande- och tryckfrihet är en realitet också idag".

Visa merVisa mindre