Anna König Jerlmyr (M). Till höger mordplatsen där Nackabon Shayan Gaff sköts ihjäl Foto: Anna Z Ek

Politiker vill diskutera gängvåldet med polisen

Stockholms stads finansborgarråd, Anna König Jerlmyr (M), kallar polisen till möte efter Mitt i:s artikel om polisens arbete mot gängvåldet: – Jag vill veta om det stämmer att arbetsmetoderna inte fungerar, varför i sådant fall, men framförallt vad vi i staden kan bidra med. König Jerlmyr vill även fråga om polisens arbete mot gängvåldtäkter.

  • Publicerad 11:57, 12 nov 2018

Den 5 november skrev Mitt i om polisens arbete mot gängvåld. En nyinrättad grupp bestående av poliser och forskare går för närvarande igenom 250 mord och mordutredningar i länet sedan 2011, för att se hur polisen lagt upp arbetet med utredningarna.

Dra lärdomar

Syftet är att dra lärdomar för framtiden i takt med att det grövre våldet ändrat karaktär. Många av de som i dag är gärningspersoner och brottsoffer rör sig i gängmiljöer, där det kan ske ett flertal grova brott på kort tid, ibland kopplade till varandra. En och samma person kan på kort tid begå flera brott och hinner glömma vad han gjort. Därför har tiden blivit allt viktigare för polisen när utredningen startar.

När Mitt i intervjuade kriminalkommissarie Gunnar Appelgren, som leder forskargruppen, sade han bland annat att gamla polissanningar, som att de första två dygnen är viktigast för att kunna lösa mord, inte gäller i de här sammanhangen. Istället handlar det om att de första fyra till åtta timmarna är viktigast.

Stockholms toppolitiker reagerar

Mitt i:s artikel har fått Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M), att reagera. I ett mejl till Mitt i skriver Anna König Jerlmyr:

– Trenden med kulor som viner genom det öppna samhället fortsätter. Sju skottlossningar på mindre än tre veckor, och 80 mordförsök sedan januari. Gängkriminaliteten drabbar alla i samhället, som utsätts för oacceptabla risker för hälsa och liv.

Därför kommer jag inom kort sammankalla polischeferna i Stockholmsregionen för en genomgående analys och begära en handlingsplan

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd Stockholms stad

Anna König Jerlmyr skriver vidare att polisen samtidigt larmar om att deras arbetsmetoder med gängkriminalitet är otillräcklig:

– Därför kommer jag inom kort sammankalla polischeferna i Stockholmsregionen för en genomgående analys och begära en handlingsplan.

König Jerlmyr skriver att hon vill veta om det stämmer att arbetsmetoderna inte fungerar, varför i sådant fall, ”men framförallt vad vi i staden (Stockholms stad) kan bidra med.”

Finansborgarrådet skriver vidare att hon även veta hur polisen jobbar med att utreda gruppvåldtäkter, detta efter helgens händelse där en ung kvinna anmält att hon våldtagits av tre män.

– Vi har en ny och vid det här laget känd problematik med gruppvåldtäkter i offentlig miljö. Jag vill veta vad som görs mot detta och hur arbetet kan effektiviseras. .. Vi behöver ett helt nytt samarbete mellan staden och polisen. Jag kommer att ligga på och vill se resultat.