Politiker vill bygga Nobel Center i Solna

Vad är väl ett nobelcenter på Blaiseholmen, när man kan uppföra det i framtidsstadsdelen Hagastaden? Efter domstolens avslag föreslår Liberalerna i Solna nu att man tänker om. – Jag tror Alfred Nobel hade varit mycket nöjd med detta, säger Marianne Damström Gereben (L), kommunalråd i Solna.

  • Publicerad 15:19, 29 maj 2018

I förra veckan sa Mark- och miljödomstolen nej till det planerade Nobel Center på Blasieholmen, bland annat för att det skulle göra för stor inverkan i platsens kulturmiljö. Men varför låsa sig vid Stockholm?

Nu levererar Liberalerna i Solna ett alternativ lösning – nämligen att låta uppföra Nobel Center i Hagastaden och i anslutning till Karolinska institutet istället. Den omstridda gestaltningen av byggnaden skulle passa utmärkt i stadsdelen, anser partiet, som ser en rad fördelar.

– Jag tänker att det viktiga för Nobelstiftelsen är att få ett Nobel Center på en attraktiv central plats och Hagastaden uppfyller det med råge med tanke på att Stockholm och Solna växer ihop. I Hagastaden skulle den tänkta gestaltningen av byggnaden dessutom passa alldeles utmärkt då det är en stadsdel som tar sikte mot framtiden. Det finns heller inget Tullhus att ta hänsyn till och kommunikationerna är utmärkta. Jag tror Alfred Nobel hade varit mycket nöjd med detta, säger Marianne Damström Gereben (L) i ett pressutskick.

Stockholm överklagar

Lokaliseringen vid Karolinska skulle dessutom koppla ihop centret med forskning och utdelningen av Nobelpriset i medicin, menar Liberalerna.

Huruvida Stockholm är sugna att släppa sitt prestigebygge återstår att se. Stockholm stad kommer att överklaga Mark- och miljödomstolens avslag.