Polisen patrullerar Tantolunden sommaren 2010, i samband med att lagen om böter för nedskräpning var på tal. Sedan den infördes har inte många åkt dit. Foto: Andreas Enbuske

Politiker vill att polisen bötfäller fler för nedskräpning

Fimpar, burkar och skräp hamnar på marken – trots att det är brottsligt. Nu vill Kristdemokraterna att polisen lägger mer krut på att sätta dit fler nedskräpare. Glöm det, kontrar polisen.

  • Publicerad 06:00, 4 maj 2015

Sedan 2009 riskerar den som kastar skräp på marken att åka på böter för nedskräpning. En regel som rönte stor uppmärksamhet när den kom men som sedan hamnat i skymundan.  

Antalet bötesfällningar för nedskräpning i har sjunkit de senaste åren och antalet utfärdade lappar i Stockholms län är nu nere på tvåsiffrigt.

Det här bådar illa, anser Erik Slottner (KD) som tycker att polisen är för slapphänt när det gäller att bötfälla personer som skräpar ner.

Vill inte jaga nedskräpare

Han vill att polisen ska ge nedskräpningsbrott högre prioritet än idag.

– Jag tycker inte att polisen ska göra det här framför att lösa mer allvarliga brott men jag tycker att polisen borde kunna göra det här samtidig som den är ute och patrullerar gator och torg i annat syfte, säger Erik Slottner.

Enligt honom borde bestämmelserna också skärpas och göras tydligare, i dag är det ytterst få som bötfälls för ringa nedskräpning eftersom det är svårt att veta var gränsen går – både för poliser och allmänhet.

Enligt Erik Slottner ska det räcka med att slänga ett glasspapper, en fimp eller en burk på marken för att man ska få böter.

– Nedskräpning är en fråga som alltid blir mer aktuell så här års och som engagerar stockholmare i hög grad. Jag anser att det är dags att prioritera det här, säger Erik Slottner.

Samarbetar med stadsdelarna

Johan Heed vid polisen på Södermalm håller inte med. Polisen bryr sig visserligen om nedskräpning eftersom det leder till otrygghet och samarbetar kring frågan med stadsdelarna.

Men att jaga nedskräpare är inget som polisen bör göra mer än idag, anser Johan Heed.

– Det är inte ett ansvarsfullt användande av skattemedel att prioritera att ta folk som skräpar ner. Det är bättre att lägga mer resurser på trafikbrott, droganvändning bland ungdomar, stölder och våldsbrott, säger Johan Heed.

Men skulle ni inte kunna lägga lite mer kraft på det här samtidigt som ni är ute och patrullerar för annat?

– Självfallet kan vi göra det om vi ser någon som skräpar ner där och då mitt framför ögonen på en polispatrull. Men vi kommer inter att bedriva spaningsarbete mot nedskräpare, säger Johan Heed.

Släng skräp och riskera böter på 800 spänn

Riksdagen beslutade 2011 att ge polisen möjlighet att utdela 800 kronor i böter direkt på plats till den som skräpar ned. Lagändringen gäller från 10 juli 2011 och innebär att det räknas som nedskräpningsförseelse att kasta exempelvis tomflaskor, engångsartiklar eller cigarettpaket på offentlig plats.