Morgan Lindqvist (M) medger att föräldrarna fått för lite information om skolans framtid. Foto: Mitt i + pressbild

Politiker: Vi har kommunicerat för dåligt

En ny Örskola kan stå klar först om fyra år. – Vi har kommunicerat för dåligt med föräldrarna, erkänner Morgan Lindqvist (M), ordförande i grundskole- och gymnasienämnden.

  • Publicerad 17:05, 24 okt 2018

Den gamla Örskolan i Ör centrum stängdes för fyra år sedan då Arbetsmiljöverket dömde ut den som olämplig att ha lektioner i.

Sedan dess har eleverna gått i paviljonger på Örsvängen.

Planen är att riva den gamla skolan och bygga en ny på platsen. Här ska omkring 600 elever få plats – tre klasser i varje årskull.

Förstår att det varit frustrerande att inte få information om vad som händer

Morgan Lindqvist (M)

Varför tar det åtta år att bygga en ny skola?

– Grunden är att det var svårt att få prognoser över hur många barn som förväntades går här. Vi ville inte bygga varken en för liten eller en för stor skola. Jag får erkänna att vi har kommunicerat för dåligt med föräldrarna och jag förstår att det varit frustrerande att inte få information om vad som händer, säger Morgan Lindqvist (M).

Morgan Lindqvist och de andra politikerna i  grundskole- och gymnasienämnden har även tagit del av den namninsamling som 154 föräldrar undertecknat som en protest mot att barnen fortfarande tvingas gå i baracker, berättar han.

– Vi från politiskt håll har sett till att skolgården precis har utökats. Och matsalen har blivit större och fått ett tillagningskök i stället för bara ett mottagningskök vilket ökat kvaliteten på maten och gett skolan möjlighet att involvera eleverna bättre än tidigare, säger han.

Skolan klar 2022

Vem som ska bygga den nya Örskolan upphandlas nu via en så kallad konkurrenspräglad dialog, förklarar Klas Lindblom, lokalstrateg på kommunen.

– Staden har här talat om vilka funktioner man vill ha i skolan, sedan är tanken att aktörerna ska tävla om lösningen på hur skolan ska se ut. Jag hoppas att vi i februari kan klart med vilken aktör som ska bygga, förklarar han.

Sättet att upphandla skolan tar lite längre tid än vanliga upphandlingar medger Morgan Lindqvist.

– Fördelen är att bygget sedan kommer att kunna gå snabbare när anbudsgivaren är med på banan direkt. Planen är att skolan ska vara klar höstterminen 2022, säger han.

Kommunen ska då hyra skolan av det företag som bygger den – med kontrakt på 20-30 år.

Dramaten till Örsvängen

Att eleverna behövt gå i baracker under så här lång tid är något som länge kritiserats av oppositionen.

– Jag förstår frustrationen. Det är en fråga som vi gått till val på och Örskolan ligger överst på vår prioriteringslista. Vi tror även att modellen att låta någon annan bygga och sedan hyra är dåligt då det blir dyrare och innebär att vi inte själva äger lokalen efter att kontraktet gått ut. Vi tycker att kommunen ska bygga skolan och drifta den själv, säger Peter schilling (S).

Mer än så kan han inte säga då det fortfarande pågår förhandlingar om vilka partier som ska gå ihop och styra i kommunen under de kommande fyra åren.

Skolan går före Operan och Dramaten

Regina Kevius

För marken där de tillfälliga skolpaviljongerna i dag står, skissas det nu på en byggnad för Operan och Dramaten. Ett positivt planbesked är taget men inga avtal är ännu underskrivna berättar Regina Kevius, stadsbyggnads- och exploateringschef i kommunen.

– Vi är tydliga med att en ny skola ska stå klar först. Att flytta en gång till vore olyckligt för barnen. Skolan går före Operan och Dramaten. Ett avtal om att sälja maken till dem ligger minst två år bort i tiden, säger hon.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47