Oppositionsrådet Emil Högberg vid Tallgårdens äldreboende, en av de verksamheter där man har stopp för politikerbesök. Foto: Pekka Pääkkö

Politiker stoppas från att besöka äldreboenden

Med ett halvår kvar till höstens val är kampanjerna i full gång. Men förra veckan satte social- och äldreomsorgsnämnden stopp för politikerbesök i gruppboenden. Det kränker de boendes integritet, menar man.

  • Publicerad 14:11, 10 mar 2014

– Det är väldigt beklagligt. Vi har gjort besök i alla tider och vet inte var det här beslutet kommer ifrån, säger Emil Högberg (S), oppositionsråd och en av många politiker som reagerat på beslutet.

Det var förra måndagen som ett mejl skickades till politiska representanter i kommunen.

I mejlet står att förvaltningen inte tillåter besök på gruppboenden för äldre och funktionshindrade under valperioden eftersom man vill ”respektera rätten till privatliv och integritet”.

Det kommer inte heller att gå att följa en medarbetare under en arbetsdag inom till exempel hemtjänsten. Besök ska i stället göras under öppet hus och arrangerade träffar och mässor.

Enligt Gunilla Helmerson (M), ordförande i socialnämnden, är beslutet inte nytt. En bestämmelse om att politiker inte får besöka brukarnas hem har funnits under en längre tid, säger hon.

– Partier har ibland gjort besök i boenden, vilket är olämpligt då det handlar om de boendes privata sfär där de ska kunna ha sin integritet och få vara ifred. Därför agerar vi nu i förväg.

Men kan de inte besöka gemensamma utrymmen?

– Nej, vi bedömer att även ett vardagsrum är en del av bostaden. Om ett parti önskar besöka ett boende så ska alla övriga nio partierna i kommunfullmäktige också erbjudas den möjligheten. Det blir i de flesta fall en ohållbar situation.

Har ni frågat de boende om de är intresserade av besök från politiker?

– Nej, många har inte möjlighet att uttrycka sådana önskningar. Men de som har möjlighet kan så klart ta del av information om politik via media, på internet och i broschyrer som alla andra.

Emil Högberg har skrivit en interpellation till kommunfullmäktige där han ifrågasätter beslutet.

– För mig som politiker är de här besöken helt ovärderliga för att vi ska kunna skapa en bra bild av de verksamheter som vi är ansvariga för. Självklart ska vi inte klampa in i någons lägenhet som inte vill ha oss där, det har vi aldrig gjort. Jag upplever att personalen i samtliga fall kan styra besöken så att vi inte stör någons integritet.

Fakta

Val både vår och höst

Val till riksdag, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige hålls vart fjärde år.

Valdagen är i år den 14 september.

Val till Europaparlamentet sker vart femte år.

Val till Europaparlamentet sker den 25 maj.

Visa merVisa mindre