Inställt. Parisa Liljestrand (M), ordförande i kommunstyrelsen, Foto: Pi Frisk

Politiker stannar hemma från kommunfullmäktige

På måndag är det dags för kommunfullmäktige men partierna väljer att bara skicka drygt hälften av sina ordinarie ledamöter. Samtidigt skjuter kommunen upp sitt budgetarbete till hösten.

  • Publicerad 17:28, 24 mar 2020

Det är svårt att ha en vettig demokratisk process just nu.

Kommunfullmäktige ska kunna genomföras på distans i fortsättningen. Men för att det ska vara möjligt måste det först till ett beslut – på kommunfullmäktige. Det innebär att kommunens politiker ändå måste träffas fysiskt, måndag 30 mars, för att bland annat fatta beslutet. 

– Vi har en överenskommelse samtliga partier emellan att genomföra fullmäktige med minimiantal, alltså 26 ledamöter av de 51 som vi vanligtvis är, säger kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand (M). 

Tekniska lösningar

Dessutom väljer man att korta av dagordningen för att effektivisera mötestiden så mycket som möjligt. Än så länge finns inte heller tekniken för att kunna genomföra kommunfullmäktige på distans, och när den kan vara på plats är för tidigt att säga. 

– Däremot kommer ett sånt här beslut möjliggöra nämndsammanträden på distans. Det är lättare eftersom det är färre personer det handlar om, och där finns tekniken redan, säger Parisa Liljestrand.

Budgeten dröjer

Kommunens budget för 2020 skulle ha presenterats i juni – men nu skjuts budgetarbetet upp till hösten, på grund av coronakrisen. Beslutet har enligt Parisa Liljestrand (M) fattats enhälligt mellan alla partier, efter en gemensam konferens. 

– Det är svårt att ha en vettig demokratisk process just nu, och det är också svårt att få fram bra ekonomiska kalkyler och prognoser, säger hon.

Oklara följder

Många verksamheter har fått ändrade förutsättningar på grund av smittspridningen i samhället, och risken finns att det får ekonomiska konsekvenser, både för enskilda företagare och för kommunen. Hur stor påverkan det blir återstår att se. 

– Det är högsta prioritet att folk har ett jobb att gå till och att företagen överlever, det är vårt största fokus i kommunen just nu när det gäller ekonomin, säger Parisa Liljestrand. 

Stanna hemma om du är sjuk

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.

Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.

Äldre människor har större risk att bli svårt sjuka. Därför är det viktigt att inte i onödan besöka personer på sjukhus och äldreboenden.

Visa merVisa mindre