Politiker reagerar efter attentatet i Järva

Efter att bygget av Järvas nya polishus i Rinkeby utsattes för ett brandattentat under natten mot tisdagen reagerar flera Stockholmspolitiker. De menar att attacken är ett tydligt tecken på behovet av ett polishus i Järva.

  • Publicerad 16:38, 7 aug 2018

Det var under natten mot tisdagen som en bil forcerade grinden till bygget av det nya polishuset i Järva. Bilen stacks i brand, och flera maskerade personer tog sig in på byggområdet.

Kastade bangers mot väktare

Väktare som befann sig på byggarbetsplatsen under natten ska, enligt polisen, ha fått bangers och sten kastade mot sig.

– Hur många väktare vi har på plats är sekretessbelagt, men jag kan säga att inga väktare skadades, säger Karl Sandberg, hr-chef på Nokas som sköter bevakningen av bygget.

Bygget av polishuset påbörjades i slutet av förra året och beräknas vara klart hösten 2019.

”Säkerheten vid byggarbetsplatsen måste upprätthållas”

Liberalernas Lotta Edholm menar att attentatet är ett tecken på behovet av ökad polisnärvaro i Järva.

–  När polisen mobiliserar i områden där den kriminella närvaron är stark, så vill de destruktiva krafterna störa ut dem. Därför måste säkerheten vid byggarbetsplatsen upprätthållas. Det är oerhört viktigt att polishuset kommer på plats enligt plan och att regeringen förstärker polisnärvaron i Rinkeby långsiktigt. Regeringen måste se till att byggarbetsplatsen skyddas och att bygget kan fortgå, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd, i ett pressmeddelande.

”Attentatet är en markering mot polisen”

Även Moderaternas Anna König Jerlmyr, finansborgarrådskandidat, reagerar mot nattens brandattentat.

– Vi moderater har kämpat länge för den här polisstationen. Den behövs, attentatet är tyvärr ett kvitto på det, säger hon.

– Lyckligtvis kom ingen till skada. Däremot står det bortom allt tvivel att attentatet är en markering mot polisen och, ytterst, mot staten: ni är inte välkomna här. Attityden är något som våra poliser i Rinkeby får hantera dagligen. Polisstationen är till för att höja tryggheten för de som bor i området, säger hon.

De får medhåll av Karl Sandberg:

– Rinkebyborna förtjänar ett polishus, och vi tänker se till att det blir klart. Det här är ett av våra mer prioriterade projekt, säger han.