SKRÄPIGT. Antalet anmälningar om nedskräpning på Kungsholmen ökade rejält förra året. Det beror på att majoriteten minskat städ-budgeten menar Kristdemokraterna. Foto: Karin Nilsson

Politiker på Kungsholmen skyller ökad nedskräpning på andra

Kristdemokraterna ger majoriteten en känga efter att klagomålen på Kungsholmens städning nått rekordnivåer. De vill även se hårdare lagstiftning.

  • Publicerad 11:22, 10 feb 2016

Som Vårt Kungsholmen tidigare skrivit ökade antalet klagomål på städningen på Kungsholmens gator och torg rejält förra året. Enligt trafikkontoret beror ökningen på att det nu är enklare att anmäla via den nya appen, men man uteslöt heller inte att nedskräpningen har ökat.

De nya siffrorna har fått Kristdemokraterna att reagera. De menar att det ytterst handlar om personligt ansvar att slänga skräpet i papperskorgarna men riktar också kritik mot den styrande majoriteten.

– Det är problematiskt att majoriteten har skurit ner budgeten för städning och renhållning. Kristdemokraterna satsade 25 miljoner mer än majoriteten i vårt budgetförslag för 2016 på att Stockholms ska vara rent och snyggt, säger Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna.

Han efterlyser även en tuffare nedskräpningslag, bland annat att även fimpar ska kunna ge böter.

– Tyvärr har polisen bötfällt alldeles för få för nedskräpning sedan den nya lagen trädde i kraft för fyra år sedan. Lagen måste utformas så att det blir lättare att bötfälla nedskräpare., säger Erik Slottner (KD).