Politiker öppnar för kameror vid återvinningsstationer

Ökad dumpning av skräp på marken vid återvinningsstationerna har fått Alliansen i Nacka att reagera. Nu ska åtgärder utredas för att komma åt problemet. – Så här ska det inte gå till, säger initiativtagaren Hans Peter (C), som öppnar för att införa kameraövervakning.

  • Publicerad 13:28, 11 dec 2019

Det var vid natur- och trafiknämndens möte på tisdagen som nämndens ordförande Hans Peters (C) tog upp frågan om olaglig dumpning vid kommunens återvinningsstationer.

– Det har blivit ett ökat problem. Det är folk som hör av sig och man ser bilder i sociala medier, men jag har också själv sett det där jag bor i Jarlaberg. Folk ställer soffor, tv-apparater och annat som egentligen borde köras till återvinningscentralen, säger Hans Peters till Mitt i Nacka.

Öppnar för kameraövervakning

I ett politikerinitiativ, som fick stöd av övriga allianspartier, krävde han att kommunen tar fram åtgärder för att minska risken för dumpning.

Vad ser du för åtgärder framför dig? 

– Det kan vara tydligare skyltar, övervakning med kameror, bättre belysning. Nu får tjänstemännen tillsammans med FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) titta på det här.

Är kameror ett bra och realistiskt alternativ?

– Ja, i alla fall skulle man kunna titta på det där problemen med dumpning är som störst.

Vid återvinningsstationen i Sickla i början av december. Läsarbild: Lisa Brundell

Vill göra det lättare att tipsa

Hans Peters vill också utreda hur man kan underlätta för allmänheten att rapportera in när det är skräpigt.

Förslag för att minska otryggheten vid stationerna ska också tas fram.

– Folk vill ju återvinna men om det ser för illa ut och kanske springer omkring råttor, då kanske folk slutar gå dit och då hamnar återvinningen i hushållssoporna i stället, säger Hans Peters.