Allvar. "När unga får andra aktiviteter att ägna sig åt framstår framstår det som bättre alternativ än kriminella miljöer", säger Marianne Damström Gereben (L) här med Pehr Granfalk (M). Foto: Stefan Källstigen

Politiker om läget i Hagalund: "Chockartat"

"Det här är Solna, inget jäkla gangsterland", säger Pehr Granfalk (M) som ihop med de blågröna kollegorna lanserar ett trygghetspaket för att mota bort kriminella.

  • Publicerad 07:19, 26 okt 2021

Det var efter sommaren som staden tog del av polisens lägesbild av Hagalund med kriminella grupperingar, rekrytering av minderåriga och frekvent droghandel.

– Det var chockartat, Solna har varit förskonat från den typen av problem. Men vi ser att gängkriminella kommer in i områden överallt i Stockholm. Problemet är ju detsamma på Strandvägen i stan, Järfälla, Sollentuna. Nu är gängen i Hagalund och det kan vi inte acceptera. Det här är Solna, inget jäkla gangsterland, säger kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M).

Stadsmiljön rustas

I ett nytt initiativ från det politiska styret radas åtgärder upp som ska mota bort kriminella.

Torget rustas för att ge plats åt aktiviteter. Ljusskygga miljöer längs Hagalundsgatan ska elimineras, eventuellt kan loftgångar tas bort. Trevligare för de boende, mindre lockande för kriminella, är förhoppningen.

– Vi kan inte ersätta polisen, men vi ska göra allt vi kan för att inte Hagalund ska vara en inbjudande plats för kriminella gäng, säger Pehr Granfalk.

Mötesplats för unga

I ett försök att stoppa rekryteringen av unga ska staden, utöver samarbetet med polisen, jobba mer med information till föräldrar om stödinsatser.

För mer liv och rörelse flyttar personal och aktiviteter på fritidsgården Fabrik 38 utomhus. I ett första steg, det ska ske redan nu i oktober, läggs konstgräs på grusplanen bakom Sunnanskolan.

Kommer det att fånga upp ungdomar som riskerar hamna i kriminalitet?

– Vi hoppas det. När unga får andra aktiviteter att ägna sig åt framstår framstår det som bättre alternativ än kriminella miljöer. Det finns otroligt mycket goda krafter i Hagalund och en speciell sammanhållning. Med nya mötesplatser kommer det att finnas mer vuxna där ungdomarna rör sig, säger kommunalrådet Marianne Damström Gereben (L).

Peter Rangwe, oppositionsråd (S), ger både plus och minus:

– Det är självklart positivt att det satsas på tryggheten. Men tyvärr har man förstört mycket i Hagalund. Inget har hänt i centrumet sen branden 2013. Fotbollsplan och fritidsgården togs bort. Det är jätteviktigt att staden stöttar fritidsaktiviteter för unga i Hagalund, har man ingen vettig sysselsättning ökar risken att lockas till kriminalitet.

Sportplan. Här blir det konstgräs inom kort. Foto: Stefan Källstigen