Politiker oeniga om Ica-monopol

Kommunens avtal med en fastighetsägare i Barkarbystaden väcker känslor. Förra veckan debatterades ämnet i kommunfullmäktige.

  • Publicerad 18:46, 9 mar 2014

Avtalet som hindrar konkurrenter från att etablera sig i lokalen intill Ica Maxi i Barkarbystaden fortsätter att väcka känslor. När kommunfullmäktige sammanträdde förra veckan ställde Vänsterpartiet en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Cecilia Löfgreen (M).

– Jag tycker att detta är häpnadsväckande, inledde Bo Leinerdal (V).

Han ställde en rad frågor, men kommunalrådet hänvisade till att det inte alls finns något monopol och menade att det därför inte går att svara.

– Jag tycker att Bosses sätt att formulera sig innehåller felaktigheter, sa Cecilia Löfgreen (M).

Hon påpekade också att Vänsterpartiet inte hade några synpunkter när avtalet skrevs.

Även ett annat liknande avtal kom på tal. I december förra året fattade alliansen beslut i en upphandlingsprocess med ett privat företag som vill driva simhallen i Jakobsberg.

I avtalet står att kommunen ”åtar sig att inte ingå avtal, förnya avtal eller annars medverka till att ny eller befintlig badanläggning för inomhusbad byggs, moderniseras eller på annat sätt uppförs i kommunen”. Enligt förvaltningens första förslag skulle avtalet gälla i 30 år, men det ser nu ut att bli 15 år.

Lars Bergstig (FP) har varit starkt kritisk mot Ica-avtalet. Samtidigt var hans parti alltså med och beslutade om ett liknande avtal gällande simhallen.

– Principiellt är jag emot sådana här avtal. Men å andra sidan vet vi att vi inte kommer att bygga ytterligare en simhall de närmsta åren, säger han.

Fakta

Riskerar 100 miljoner i böter

Ica maxi i Flottiljens köpkvarter i Barkarbystaden öppnar dörrarna under våren.

För två år sedan godkände kommunstyrelsen i Järfälla ett servitut på en intilliggande fastighet som innebär att konkurrenter till Ica inte får etablera sig där.

Skulle avtalet brytas får bolaget som äger fastigheten böta 100 miljoner kronor.

Källa: Järfälla kommun

Visa merVisa mindre