Politiker måste ha vakter vid möten om flyktinghus

En stadsdelspolitiker som hotas till livet, vakter på informationsmöten och ett flyktingboende som hålls hemligt. Tonläget i debatten om de planerade flyktingmodulerna är högt och ibland aggressivt.

  • Publicerad 11:00, 7 jun 2016

För ett par veckor sedan var det informationsmöte i Örbyskolan om de planerade flyktingmodulerna som ska byggas på Älvsjömässans extraparkering. Utanför entrén till skolan fanns ordningsvakter. Inne i salen där mötet hölls hade politikerna civilklädda vakter.

– De tog väl i för att vi skulle känna oss trygga. Det var första gången som jag hade det i alla fall, säger Karin Gustafsson (S), vice finansborgarråd.

Från det att staden i mars offentliggjorde tänkbara platser har debatten stundtals varit aggressiv. Vid ett möte tidigare i vår, som arrangerades av invånare i Sundby och Flysta i västerort, blev politikern Johan Heinonen (S) hotad till livet.

– Jag hamnade i en diskussion utanför lokalen innan mötet. Då blev jag hotad till livet av en man som var där. Två andra personer som stod i närheten tog mannen åt sidan och bad honom att lugna ner sig. Senare kom han fram till mig och bad mig om ursäkt, säger han.

Johan Heinonen säger att han anser att saken är utagerad, men har ändå polisanmält hotet. Han har varit politiskt engagerad i över 30 år, men har aldrig tidigare blivit hotad.

Karin Wanngård (S), finansborgarråd vill inte säga om hon fått några hot.

– Det kan jag inte gå in på. Vi har en väl fungerade säkerhetsavdelning och jag har full tillit att de bedömer säkerheten på absolut bästa sätt, säger hon.

För en och en halv månad sedan skapade staden en särskild mejladress för synpunkter och frågor om modulbostäderna. I förra veckan låg det 631 mejl i inkorgen. Fredrik Jurdell, vd för SHIS bostäder, som ska driva boendena, har fått ett hundratal mejl och telefonsamtal från oroliga eller arga medborgare.

På flera informationsmöten har det kommit personer utifrån, som inte bor i området, för att ställa kritiska frågor och bilda opinion. Till ett möte i Danderyd nyligen kom medlemmar från den högerextrema organisationen Nordisk ungdom.

I Hässelby-Vällingby planeras just nu för två flyktingboenden för barn. Ett av dem ska ligga i en före detta vårdcentral. Var det andra ska placeras vill socialförvaltningen inte berätta.

– Det finns en hotbild när det blir känt var verksamheten ska öppna. Det handlar mest om muntliga hot mot förvaltningen och klotter, säger Peter Svensson, ekonomichef vid social­förvaltningen.

Om man väljer att hemlighålla uppgiften blir det första gången staden hemligstämplar en plats där ett flyktingboende ska öppna.