We are Sthlm. Festivalen i City lockar tusentals unga varje år. Foto: Sophia Hogman / Studio Emma Svensson

Politiker kräver åtgärder efter sextrakasserier på We Are Stockholm

KD vill ha kameror på Stockholms kulturfestival för unga och Moderaterna vill att se en oberoende utredning av tidigare evenemang. Liberalerna kräver också åtgärder.

  • Publicerad 14:55, 11 jan 2016

Under helgen har det kommit fram att det skett flera sexuella trakasserier och övergrepp på Stockholms stads ungdomsfestival We are Sthlm.

Oppositionsborgarrådet Erik Slottner (KD) kräver att Stockholms stad agerar genom att tillsammans med polisen arbetar fram en strategi för kameraövervakning av kommande festivaler och andra stora evenemang, däribland Eurovision i vår.

– Det kommer att vara evenemang i Kungsträdgården under Eurovision. Där skulle det kunna vara aktuellt med kameraövervakning, säger Erik Slottner.

– Nu har det varit en vecka där vi verkligen blivit uppmärksammade på problemet med unga tjejer som blir antastade av unga killar på ett väldigt grovt sätt. Kameraövervakning är ett sätt att både kunna identifiera förövarna och öka tryggheten generellt, säger han.

Värdegrundsarbete

På längre sikt vill Slottner se ett systematiskt värdegrundsarbete som fokuserar på etik och moral och människosyn.

– De här är något som måste få ta plats i skolan, säger han.

Moderaternas oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr (M) kräver också krafttag efter rapporterna om sexuella övergrepp.

– Först och främst vill vi att det sker en oberoende utredning av We are Sthlm 2014 och 2015 för att få reda på vad som egentligen hänt. Vem hanterade uppgifterna och vilka beslut fattades av vem? Det här bör göras skyndsamt, säger hon.

Får inte hända igen

Anna König Jerlmyr anser att kulturförvaltningen nu gör en skarp planering inför kommande stora evenemang för att liknande övergrepp och trakasserier inte ska hända igen.

– Kameror kan vara bra men det kan lika gärna handla om fler ordningsvakter och trygghetsvärdar. Inte minst med tanke på Eurovision, säger Anna König Jerlmyr.

Liberalernas Rasmus Jonlund (L) vill ha svar på hur evenemang genomförs på ett säkert sätt och vilken dialog som finns med polisen.

– Sexuella övergrepp och kränkningar får aldrig accepteras, varken på badhuset, på torget eller någon annanstans, säger Rasmus Jonlund (L), vice ordförande i kulturnämnden