Politikern menar att två väljare nekats att rösta då de förberett sina valkuvert i kön. Foto: Mostphotos

Politiker i (SLP) har överklagat kommunvalet

En politiker i Sundbybergs Lokalparti (SLP) har överklagat kommunvalet då han menar att valsedlar försvunnit och att väljare inte fått rösta. Påståendena tillbakavisas av chefen på valkansliet.

  • Publicerad 07:21, 29 okt 2018

I årets kommunalval röstade 473 personer på Sundbybergs Lokalparti (SLP) vilket motsvarar 1,53 procent av rösterna.

För att ta sig upp över spärren på två procent saknades enligt partiet cirka 150 röster.

En av politikerna från (SLP) har nu skickat in en överklagan av kommunvalet till Valprövningsnämnden. Han skriver bland annat att två personer blev nekade att rösta då de stoppat i valsedlarna i kuverten i kön istället för i röstbåset. Han menar också att det försvunnit valsedlar för (SLP) vid förtidsröstningen i Signalfabriken.

 att det skulle ha gjort att det felar på 150 röster är osannolikt

Lars Lindgren

Partiets valaffischer ska ha plockats ner på flera platser menar politikern och han känner även en oro över att det kan ha gömts undan eller slängts röster under rösträkningen. Han tror dock inte att så många som 150 röster skulle kunna ha tappats bort, och att det därför skulle ha påverkat valresultatet.

Mitt i har sökt politikern.

Lars Lindgren, gruppledare för (SLP) menar att överklagan kommer från politikern personligen och att den inte ska ses som en skrivelse från hela partiet.

– Det har varit ovanligt mycket konstigheter under valet, men att det skulle ha gjort att det felar på 150 röster är osannolikt, säger han.

Rösträkningen öppen för alla

Mårten Qwist, chef på valkansliet, känner inte till någon av de händelser som politikern hänvisar till i sin överklagan.

– Det framgår av vallagen att väljare ska göra i ordning sina röster bakom en valskärm, det är bara så valhemligheten upprätthålls. Vad gäller de förvunna valsedlarna, så känner jag inte till det. Vi hade under förtidsröstningen en person som åkte runt för att kontrollera att där fanns ställ med alla valsedlar. Vi har ett noggrant kontrollschema även under valdagen för att ingen ska kunna ifrågasätta detta på det här sättet, säger han.

 Alla som vill får komma in och övervaka rösträkningen hela natten

Mårten Qwist

Vad gäller rösträkningen så är den helt öppen och offentlig för alla som vill att komma och granska berättar Mårten Qwist.

– Självklart är det igen som slänger eller gömmer undan några valsedlar. Alla som vill får komma in och övervaka rösträkningen hela natten. Det är jätteviktigt att inte sådana här rykten sprids utan att alla känner att det går korrekt och rätt till, säger han.

Rekordmånga överklaganden

Det har inkommit runt 700 överklaganden från hela landet till Valprövningsnämnden efter årets val.

Det är lika många som det sammanlagt kommit in från det att nämnden bildades, 1975, till valet 2010.

Efter valet 2014 kom det in cirka 100 överklaganden. Överklagandena gäller val till såväl Riksdag, landsting och kommun.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10