Nöjda. ”Nu har vi släckt den här branden”, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) tillsammans med Charlotte Broberg (M), fastighetsregionråd. Foto: Olle Anrell

Politiker har "släckt branden” på Norr Mälarstrand

Norr Mälarstrand var tjänstemännens första­val för den tillfälliga brandstationen. Dåligt förslag och det absoluta sista alternativet tyckte politikerna som nu dödförklarat planerna och sett till att stationen hamnar någon helt annanstans.

  • Publicerad 14:15, 16 jun 2022

Det är bara att tuta och köra

Det är en solig onsdag på Norr Mälarstrand. Här möts två moderata politiker från staden och regionen som är mycket nöjda med att ha stoppat planerna på en brandstation på Norr Mälarstrand.

– Fastighetskontoret jobb­ade fram olika alternativ, men det var när den här platsen blev mer och mer aktuellt som vi i politiken satte vi oss ner. Det som varit utgångspunkten hela tiden har varit att stationen inte ska vara här, säger Dennis Wedin (M) fastighetsborgarråd.

– Vi har kunnat hjälpa till med en lösning vid S:t Gör­ans sjukhus där man kan bygga en tillfällig station i två år, säger Charlotte Broberg (M), fastighetsregionråd.

Mitt i berättade i maj att fastighetskontoret sökt bygglov för en tillfällig brandstation vid parkeringsplatsen bredvid Orangeriet på Norr Mälarstrand. Stationen skulle användas i två år när den ordinarie stationen på Hantverkargatan renoveras.

Var kritisk

Ett orimligt förslag tyckte grannar och stadsdelsnämndens ordförande Rasmus Jonlund (L).

– Det är något jag har lyssnat in, men jag ska också säga att jag själv var kritisk när man i arbetet såg det här som ett huvudspår. Och det var då vi tog kontakt politiskt och gjorde vårt för att hitta andra lösningar, säger Dennis Wedin.

Staden hade lämnat in två bygglovsansökningar för en tillfällig station.

En vid Norr Mälarstrand och en vid S:t Göransområdet på en del av personalparkeringen vid Magnus Huss väg. Norr Mälarstrand var dock fastighetskontorets huvudspår.

Tuta och köra

Men nu har politiken i regi­onen och Stockholms stad kommit överens om att det blir S:t Göran trots allt. Detta görs genom att regionen går med på att ha stationen ett halvår längre vid Magnus Huss väg än man tidigare gått med på.

Med denna ändring får staden ihop sin tidsram för renovering och evakuering.

– Det blir bättre för hela Stockholm, men framför allt för Kungsholmsborna, att slippa ha en station på Norr Mälarstrand och att ha kvar det som en lugn och fin plats. Uppe på Sankt Göran går det redan en hel del blåljus, säger Charlotte Broberg.

....istället hamnar den tillfälliga brandstationen här vid S:t Göran, på en personalparkering vid Magnus Huss väg. Foto: Olle Anrell

Renoveringen av brand­stationen på Hantverkar­gatan ska enligt planen börja under sista kvartalet av 2022. Då är också tanken att den tillfälliga stationen vid S:t Göran är på plats.

– Det här gör det möjligt att det bara är att tuta och köra,
säger Dennis Wedin.