Mejlet som skickades till flera elever på Nacka gymnasium rubriceras som grovt olaga hot Foto: Mitt i

Polisvarning – minst fyra skolhot i september

Polisen gick i måndags ut och varnade för konsekvenserna att lägga ut obetänksamma hot på sociala medier. Den elev på Nacka gymnasium som greps förra veckan misstänkt för grovt olaga hot mot grupp på Snapchat släpptes senare men är fortfarande misstänkt.  Under september har minst fyra hot riktats mot skolor och elever på sociala medier i Storstockholmsområdet.

  • Publicerad 12:07, 2 okt 2017

Enligt Nacka gymnasium och polisen var det senaste hotet avsett som ett skämt riktat till kamrater och eleven är ”extremt ångerfull”.

Polisen gick i måndags ut med ett pressmeddelande på sin hemsida där polisen varnar för konsekvenserna med att rikta obetänksamma hot mot elever på skolor.

Detta efter att ett mejlhot mot flera elever på Nacka gymnasium förra måndagen enligt polisen och skolan visade sig vara ett skämt.

– Syftet med artikeln är att få ungdomar och föräldrar uppmärksammade på att detta sker då och då, att ha en dialog och att det inte är okej, säger Johan Kust, kommunpolis i Nacka.

– Problemet när man skickar en bild med hot så kan det spridas i grupper där alla inte förstår att det är ett skämt. Vi inom polisen måste dock ta det på allvar, vi vill inte ha en skolskjutning, säger Johan Kust.

Johan Lundström är biträdande rektor på Nacka gymnasium:

– Det lades ut en bild på Snapchat förra veckan, en person som maskerat ansiktet och höll en pistol i handen och skrivit ”kom inte till Nacka gymnasium”. Det fick snabbt spridning och föräldrar hörde av sig till polisen.

Flera polispatruller

Fyra polispatruller kom till gymnasiet.

Även Nacka gymnasium tog det på allvar och gick på morgonen ut på sitt intranät med uppmaningen till elever att inte komma till skolan, en uppmaning som snabbt kunde dras tillbaka när polisen blåste faran över.

Ovanligt

– Den här typen av hot har vi inte haft tidigare. Det var ett dåligt skämt men det sätter igång ett sånt arbete för många. Alla på skolan fick släppa vad de har, polisen också, säger Johan Lundström.

Enligt Johan Lundström hade eleven skickat det hotfulla mejlet till några han kände.

Berömmer polisen

Johan Lundström berömmer polisen för att ha varit ”på tå”  vid händelsen.

Eleven som skickat mejlet är enligt Lundström ”extremt ångerfull”.

Har ni vidtagit åtgärder efter det som hänt?

– Vi har gått ut i klasserna, polisen går ut med pressmeddelande, vad man kan och inte kan skriva på nätet. Jag tycker att det är ett mycket bra pressmeddelande. Det här är något man pratar om i skolan i hela Sverige efter det som hände i Trollhättan, säger Johan Lundström.

”För oss är det utagerat. Det här var ett dåligt skämt som verkligen gick fel”

– För oss är det utagerat. Det här var ett dåligt skämt som verkligen gick fel. Det visar vilken otroligt snabb spridning det är på sociala medier, som en löpeld. Sen när man skickar ut en dementi får det inte alls samma spridning.

I dag pågår arbetet som vanligt i Nacka gymnasium, enligt Lundström:

– Det är inget man går och tänker. Jag har inte haft några oroliga elever som besökt mig.

Tre tidigare hot

Under september månad har åtminstone tre tidigare hot riktats via sociala medier mot personer på skolor.

Onsdagen den 6 september riktades ett hot via Snapchat mot Fredrika Bremer skola i Haninge. Tisdagen den 19 september kom ett hot via Snapchat riktat mot en annan skola i Haninge, Riksäpplets gymnasium. Den 13 september anmäldes ett hot via Instagram mot Rikstens skola i Botkyrka.

Den nu aktuella händelsen på Nacka gymnasium rubriceras enligt åklagaren bland annat som grovt olaga hot.

– I övrigt har jag inga kommenterar att lämna eller upplysningar att ge, säger Nicklas Englund, åklagare.