Ingen frizon. Insatschefen Ted Eriksson hoppas att polisen satsar mer på att kontrollera gym framöver. Foto: Mostphotos & David Altengård

Polisrazzior mot flera gym i Stockholm

Polisen har gjort razzior på flera gym för att rensa upp i miljöer där dopning och drogförsäljning pågår. “Gymmen ska inte vara en frizon” säger insatsledaren Ted Eriksson.

  • Publicerad 19:00, 21 okt 2020

Under fem dagar i mitten av oktober slog Stockholmspolisen till mot åtta gym i innerstan. De hade valts ut för kontroller sedan polisen fått tips från gymägare och besökare om problem med dopning och försäljning av droger.

Både civil och uniformerad polis och narkotikahund sökte igenom träningslokalerna.

– Vi har märkt att vi har en problematik kring gymmen och insatsen gjordes för att rensa upp helt enkelt, säger insatschefen Ted Eriksson på Norrmalmspolisen.

Fler trafikhinder sätts ut för att stoppa terrorattacker

Resultatet av Insats Mjölksyra är nio misstänkta för dopningsbrott. I två fall gjorde polisen även husrannsakningar och hittade dopningspreparat i de misstänktas hem.

Droppade kokain

Fyra personer misstänks också för narkotikabrott. På ett gym droppades kokain under en träningsbänk när polisen kom dit.

– Alla gym som vi har pratat med säger att det förekommer narkotika och att folk förmodligen dealar på gymmen. Att det droppas kokain när vi är där styrker det. Det här är en miljö där det är lätt att vara anonym. Det är är mycket folk som kommer och går och det är enkelt att lägga grejerna i skåp med kodlås och sen kommer någon annan och plockar upp, säger Ted Eriksson.

Stockholmspolis åtalad för 18 fall av dataintrång

Han säger att polisen sällan kontrollerar gymmen, en ägare uppgav att hon inte haft besök av en polis på 14 år, men det hoppas Ted Eriksson kommer att förändras nu.

– Nu var det länge sen vi fokuserade på gym men efter den här insatsen har vi gjort en mall som andra kollegor kan använda sig av när de har tid. Jag hoppas det kan leda till fler kontroller. Gymmen ska inte vara en frizon utan folk ska kunna gymma i fred och inte behöva vara på en spelplan där det flashas med kriminella aktiviteter, säger han.