I tisdags gjorde polisen ett tillslag mot en villa i Vällingby eftersom det fanns misstankar om att det drevs ett illegalt boende på platsen. Foto: Leif Oldenburg

Polisrazzia mot svarthotell i Västerort

I tisdags gjorde gränspolisen ett tillslag mot en villa i Nälsta som misstänktes vara ett svarthotell. Man hittade 36 sovplatser, en person greps, misstänkt för häleri och åtta personer blev under kvällen avvisade från Sverige då de inte hade rätt att vistas i landet.

  • Publicerad 16:19, 7 jun 2019

I tisdags gjorde gränspolisen ett tillslag mot en villa i Nälsta, eftersom det fanns misstankar om att huset användes som ett illegalt boende.

– Vi fick veta att det på platsen kan pågå brott mot lagen om hotell- och pensionatrörelse. Det var många som kom och gick därifrån, säger Per-Arne Kaati, kommissarie på gränspolisen.

Gränspolisen gjorde tillslag mot villa i Bromsten

Vid en kontroll av huset konstaterade polisen att det fanns 30 sovplatser fördelat på tre våningsplan. På husets tomt stod tre husvagnar där ytterligare sovplatser fanns – totalt hittade man 36 sovplatser.

Sju avvisades från landet

På platsen fanns 13 personer, alla medborgare i länder utanför Schengen. Av de 13 personerna konstaterade polisen att åtta av dem inte hade rätt att vistas i Sverige. Sju av dem avvisades från landet samma kväll och den åttonde fick ett beslut om uppsikt, alltså när Migrationsverket bedömer att de har behov av att snabbt kunna lokalisera och få tag i personen.

– Fördelen med den här typen av tillslag är att de här personerna har sina handlingar på plats, eftersom de bor där. Det gör det lätt att avvisa dem, säger Per-Arne Kaati.

En person greps också misstänkt för häleri.

– Vi hittade mycket stöldgods på platsen, bland annat en dyr cykel, märkeskläder, elektronik och hygienartiklar, säger Per-Arne Kaati.

Förutom anmälan om häleri och olaga hotellverksamhet upprättades även en anmälan om ringa narkotikabrott.

Förundersökning inledd

Om någon är misstänkt för att ha drivit det illegala boendet kan Per-Arne Kaati inte gå in på i nuläget.

– En förundersökning är inledd, så vi kommer utreda det. Förhoppningsvis kan vi lagföra någon för det här, säger han.

Enligt Per-Arne Kaati har illegala boenden ökat den senaste tiden, men han menar att det är svårt att säga något specifikt om Västerort då det varierar beroende på var jobben finns.

– Ja det ökar, folk utanför EU kommer hit i större utsträckning för att arbeta vilket vi märker i de kontroller vi gör på arbetsplatser.

Per-Arne Kaati hoppas att fler kommer tipsa polisen om de misstänker liknande illegal verksamhet.

– Det är bra när allmänheten tipsar om sånt här, det är tacksamt för oss och hjälper oss öka tryggheten i samhället, säger Per-Arne Kaati.