Henrik Lagergren blev omkramad av närpolischef Cajsa Velden och Susanne Liwång, närpolisbefäl. Foto: Evelina Carborn

Polisprofil avtackades med biltur och kramar

Efter 32 år som känd polisprofil på Lidingö har Henrik Lagergren gått i pension. Som avtackning blev han överraskad av kollegorna med en rundtur i en av polisens veteranbilar.

  • Publicerad 17:53, 5 maj 2013

Uppklädda i välstrukna blå polisskjortor och vita polismössor stod kollegorna på rad och gjorde honnör när Henrik Lagergren kom tillbaka från sin åktur i polisens veteranbil, en Volvo Amazon från 70-talet.

Det var kollegornas pampiga överraskning under Henrik Lagergrens avtackning. Han gick i pension i torsdags efter 32 år som polis på Lidingö. Han började sin tjänst på ön 1981 och har hela tiden varit i yttre tjänst.

Det är rätt ovanligt att man är kvar i yttre tjänst fram till pensionen.

– Många brukar välja att ta skrivbordsjobb i slutet av karriären. Det är nog därför han är så igenkänd på ön, nästan alla vet vem Henrik är. Att han själv är Lidingöbo gör ju också sitt, säger Cajsa Velden, som är närpolischef i Lidingö.

Vad som skulle hända under själva avtackningen hölls hemligt in i det sista. Henrik Lagergren hade inte fått veta att han skulle bli hämtad av en gammal polisbil .

– Vi försöker att göra så personliga avtackningar som möjligt. Henrik har alltid gillat bilar och då hade vi förmånen att låna den här gamla bilen från polismuseet.

Göran Forsgren, som slutade senast, tycker om att sjunga, och då tog vi hit poliskören, berättar Cajsa Velden.

När Henrik Lagergren kom ut ur bilen efter åkturen såg han glad ut över att alla kollegorna hälsade honom välkommen. Det var både gamla Lidingökollegor och andra poliser han jobbat med under åren. Lars-Erik Wilhelmsson var en av de äldre kollegorna som var inkallad för att vara en del av överraskningen.

– När man börjar inom poliskåren säger man att man är på inkylning. När man slutar blir det utkylning, säger han.

Henrik Lagergren berättade att det är med blandade känslor han går i pension:

– Polisjobbet kommer jag inte att sakna lika mycket som kollegorna och sammanhållningen. Jag blev verkligen överraskad i dag, annars brukar man ju alltid kunna ana någonting, säger han.

Några förbipasserande trodde att det var ett studentjippo, men blev lite blyga när de upptäckte att det var en massa poliser som stod på rad och valde att gå bakom ledet i stället för framför.

En äldre dam som gick förbi undrade vad det var som stod på.

– Man ser inte så många poliser på ön nu för tiden.

Efter själva överraskningsmomentet blev det fika och sedan middag.