Polisjakt tog slut inne på skolgård

Barn på Sandåkraskolan blev vittnen till hur polisen grep en smitare och misstänkt tjuv på skolgården förra tisdagen.

  • Publicerad 18:25, 17 feb 2013

Polisen skulle kontrollera två personer i en bil på Sockenvägen. Då trampade föraren gasen i botten och försökte fly.

– De körde duktigt fort. Vid något tillfället var de uppe i 90 kilometer i timmen. De tvingade mötande att köra upp på trottoaren, säger Ulf Sundström, förundersökningsledare vid trafikpolisen.

Poliserna körde efter i en civil bil. I höjd med Sandåkraskolan i Sköndal tog jakten slut när den jagade bilen krockade med en annan. Två personer i den andra bilen skadades och fördes enligt polisen till sjukhus med rygg- och nacksmärtor.

De jagade männen lämnade bilen och sprang åt var sitt håll.

Barnskötaren Jonas var på Sandåkraskolans parkering när en av dem kom springande.

– Han sprang in på skolgården och gömde sig under en bänk i grillhuset där flera barn lekte, berättar han.

Strax kom nästa man springande. Eftersom han var civilklädd insåg barnskötaren inte att det var en polis. När han tyckte sig se ett vapen blev han rädd.

– Jag trodde han skulle ta något av barnen som gisslan. Sedan ropade han till mannen i grillhuset att ligga still, då förstod jag att det var en polis.

De gripna är 16 och 18 år. De misstänks för smitning från olycksplats och grov vårdslöshet i trafik. Föraren saknade körkort och misstänks ha varit påverkad av narkotika. I bilen fann polisen misstänkt stöldgods.

Sandåkraskolans biträdande rektor Berit Cederborg säger att personalen har pratat igenom händelsen med barnen.

– Några blev lite skrämda och någon hade sett en pistol. Men personalen skötte sig föredömligt och såg till att snabbt få in barnen i matsalen.