Ökad närvaro. I slutet av sommaren 2020 flyttade polisen in i nya polishuset i Rinkeby, vilket underlättat den nu avslutade insatsen Portia. Foto: Mikael Andersson

Polisinsats Portia avslutad i Järva

Polisens insats Portia startades i somras för att sätta stopp för våldspiralen och gängkriminaliteten i Järva. På söndagen den 14 februari avslutades den – och polisen är nöjda med resultaten.

  • Publicerad 14:50, 19 feb 2021

Förra sommaren skedde flera mord och grova brott, de flesta i Järva, som kunde kopplas till pågående konflikter mellan kriminella i området.

Mitt i har tidigare rapporterat om att polisen till följd av detta startade insats Portia i juli, vars syfte var att bryta våldsspiralen och sätta stopp för de kriminella nätverken.

Polisen satte in extra många resurser och kartlade gängen. Målet var bland annat att minska antalet skjutningar, lagföra brottsaktiva och utveckla nya metoder och arbetssätt.

I augusti beslutades att Portia skulle bli en regional särskild händelse i polisregion Stockholm.

Flera frihetsberövade efter våldsvågen i Järva

Har avslutats

Den 14 februari avslutades Portia, och insatsen har givit resultat, enligt polisen.

Under operationen har sammanlagt 78 personer på något vis frihetsberövats, varav 19 nu sitter häktade. Utredningarna omfattar bland annat sex mord, elva mordförsök och två fall av förberedelse till mord. Man har också beslagtagit 23 vapen och 360 000 kronor i kontanter.

Under torsdagen den 18 februari gjorde inrikesminister Mikael Damberg ett digitalt besök i lokalpolisområde Järva, för att få mer information om arbetet och ta del av en slutrapport, skriver regeringskansliet på sin hemsida.

Efteråt pekar Damberg på ökad trygghet som ett annat möjligt resultat av insatsen, berättar han i en intervju med nyhetsbyrån TT, publicerad i flera medier, bland andra Aftonbladet.

– Jag tror att Järvaborna känt av att polisens varit närvarande på ett annorlunda sätt, säger han.

Fortsätter på samma sätt

I samma intervju meddelar Damberg att polisen även lyckats identifiera 25 ungdomar som har stort behov av sociala åtgärder.

– De har fångats upp på ett eller annat sätt av socialtjänsten. Eller så har familjer faktiskt frivilligt valt att under en period flytta från Järva för att kyla ned konflikten och rädda sina barn och ungdomar från de här miljöerna, säger han till TT.

Trots att insatsen är avslutad kommer polisen fortsätta sitt arbete i Järva med samma metoder, meddelar regeringskansliet.