Så här ska stationen se ut. Foto: Familjebostäder

Polishuset i Rinkeby blir dubbelt så dyrt

NCC ska bygga – men det blir dubbelt så dyrt. Notan landar på hundratals miljoner extra. 747 miljoner kronor är prislappen för att bygga polishuset i Rinkeby. Det är dubbelt så dyrt som man tidigare räknat med. – Det blev dyrare, men det är ett komplext bygge som också är säkerhetsklassat, säger Erica Lawesson, kommunikationsdirektör på Familjebostäder.

  • Publicerad 10:06, 30 jun 2017

Prislappen för att bygga om bostäderna på Rinkeby allé till ett polishus beräknade fastighetsägaren Familjebostäder tidigare till 380 miljoner inklusive garage, enligt genomförandebeslutet från förra året.

Idag stod det klart att det är byggföretaget NCC som ska bygga huset och nu är prislappen en annan. Den totala investeringskostnaden är nu 747 miljoner kronor.

– Det blev en ökad investeringskostnad för oss. Vi har haft en upphandling och det här är marknadens pris. Det är ett komplext bygge och gamla lokaler som ska bli moderna och säkerhetsklassade. Men vi är glada att gå vidare i processen och vi är ett steg på vägen till ett polishus, säger Erica Lawesson, kommunikationsdirektör på Familjebostäder, till Mitt i.

Familjebostäder kommer att stå för 434 miljoner kronor av investeringskostanderna och resterande kommer polisen att betala för, enligt Erica Lawesson.

Mitt i har tidigare berättat att polishuset kommer att klassas som ett skyddsobjekt. 

Polisstationen planeras ha en totalyta 11703 kvm inklusive garage.

Hyreskostnaden kommer att ligga på minst 27 miljoner kronor per år, enligt uppgifter från polisens lokalförsörjningsavdelning.

 

Fakta

Nya polishuset i Rinkeby

Antal arbetsplatser för poliser och polisanställda: 240

Planerad byggstart: Hösten 2017

Beräknas klart: hösten 2019

Byggentreprenör: NCC

Total investeringsutgift: 747 miljoner kronor

Källa: polisen
Visa merVisa mindre

NCC bygger nytt polishus i Rinkeby

Nu är avtal skrivet mellan Familjebostäder, Polisen och byggbolaget NCC.

Upphandlingen är klar och tilldelningsbeslut är fattat. Polishuset beräknas stå klart hösten 2019.

– Det är oerhört glädjande att vi kommit ett steg längre i processen. Vi vill att ett polishus ska vara på plats så snart som möjligt. Det är glädjande besked även om det dröjer ett tag till innan vi får nycklarna till byggnaden, säger Jörgen Ohlsson, närpolisområdeschef i Järva.

– Det nya polishuset i Rinkeby är efterlängtat och det är väldigt glädjande att vi nu har ett beslut på plats. Det här får en rad positiva effekter för järvaområdet men framförallt ger det fler poliser i ett prioriterat område och en ökad närhet mellan poliser och medborgare, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd, i ett pressmeddelande.

 

Bakom bygget av polishuset står Familjebostäder som sedan 2013 samverkat med Polisen Stockholms län om en etablering av en polisstation på Rinkeby allé.

– De boende på Järva vill leva vanliga liv i områden som är trygga, därför är det väldigt bra att polisen i och med bygget av polishuset kommer att vara mer närvarande och synliga i området. Som boende i Rinkeby vet jag också hur otroligt viktigt fler arbetsplatser är för en positiv utveckling av området, säger Ann-Margarethe Livh (V), ordförande i Familjebostäder och demokratiborgarråd.