Hunden på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Mostphotos

Polishund angrep lekande hund i Vaxholm

Mamman var ute med sin hund och sin dotter och lekte på Resarö. Då gick en polishund till angrepp. Nu har kvinnan fått ersättning av polisen.

  • Publicerad 10:43, 21 mar 2019

I mitten av oktober förra året rastade en mamma på Resarö sin hund tillsammans med sin tvååriga dotter. Mamman kastade boll till hunden på en äng, när två större hundar dök upp. Den ene, en ledig polishund, gick till angrepp mot Resaröbons hund och högg den över huvudet och tryckte ned den mot marken.

En hund ska självklart inte hoppa på annan hund

– Det ska absolut inte hända en polishund. En hund ska självklart inte hoppa på annan hund, säger mamman till Mitt i.

Slet sig

Mannen som rastade de två hundarna har berättat att han höll fast dem i halsbanden när kvinnans hund kom springande. Enligt mannen försökte kvinnans lilla hund komma fram till hans ena hund – som enligt honom inte är förtjust i andra framrusande hundar. Polishunden slet sig då från hans grepp.

Efter händelsen kvinnans hund föras till djursjukhus.

– Han mår bra igen. Det blev några vändor till veterinären, berättar hon.

Får ersättning

Nu har hon också beviljats ersättning av polisen – 14 386 kronor, vilket ska täcka veterinärkostnaderna. Kvinnan säger att hon är nöjd med beslutet, trots att hon nekades ersättning för sina nerblodade kläder. Hon tycker också att mannen skötte situationen bra.

– Han var väldigt omhändertagande och bra.

Fakta

Skillnad på lediga och arbetande polishundar

  • Huvudregeln är att hundägare alltid har strikt skadeståndsansvar för hundens beteende.
  • Undantag finns bland annat när en polisman använder en hund i tjänsten och den skadelidande genom sitt beteende orsakar ett ingripande.
Källa: Polismyndigheten