Carina Bäck, Therese Axensjö och Stefan Gustafsson jobbar alla vid polisen i Nacka. Carina Bäck är polisfackets ordförande, och riktar skarp kritik mot den omorganisation som genomförts. Foto: Chris Anderson

Polisfacket: Nu blir det mer attraktivt att begå brott

  • Publicerad 00:00, 3 maj 2016

Ett tyst poliskrig pågår i Nacka. Ena sidan varnar för fler brott. Den andra efterlyser tålamod. I skottgluggen: Polisens omorganisation.

Carina Bäck, ordförande för Polisförbundets område Stockholm syd, bekräftar det ilskna mullret i polisleden: Flera av de anställda vid polisen i Nacka mår inte bra i dag.

– Många har fått byta arbetsplats, de har fått längre restider. Största delen av poliserna har upplevt stress i någon form, säger hon.

Carina Bäck skräder inte orden när hon fortsätter:

– Jag tycker att det är fruktansvärt att montera ner ett fungerande distrikt. Tidigare har vi i Nacka klarat upp mest brott. Nu har man kastat allt i soporna,

Caroline Paasikivi, polisområdeschef för bland annat Nacka, Tyresö och Värmdö, försvarar däremot omorganisationen:

– Det finns tid att jobba med olika teman, om man har särskilda problemområden, säger hon.

Hon känner igen polisfackets kritik:

– Det är korrekt att antalet poliser i Nacka och Värmdö är mindre. Det innebär inte att vi överger områden men ett antal poliser har fått byta tjänsteställe, vilket påverkar livet för många, säger hon.

Terrorhot och migrationsströmmar har även tvingat hela polisorganisationen att prioritera om, säger hon. Nackapoliser har exempelvis fått rycka in och hjälpa till i områden som södra Järva och norra Botkyrka, av polisen särskilt prioriterade områden.

Hon ser det nya sättet att arbeta som en styrka, att de kan fördela samma resurser vid behov till Nacka, Värmdö och Tyresö.

– Det är ett arbete som kommer alla till godo.

Carina Bäck radar å sin sida upp exempel på försämringar som på bara några månader blivit synliga efter omorganisationen:

Poliskontor i Orminge och Fisksätra har stängts, likaså närpolisen i Nacka, Tyresö och Gustavsberg.

– Det är inte samma polisnärvaro för våra näringsidkare, vi har inte samma synlighet i områdena. Det kan bli så att vissa ser det som mer attraktivt att begå brott.

Utredningar av grova brott utförs inte heller längre i Nacka, påpekar Bäck, utan har flyttats till Västberga och Flemingsberg.

Och poliser i yttre tjänst har inte längre tid att jobba med brottsförebyggande arbete utan hinner bara med akuta jobb.

– Vi tappar kännedom om ungdomar lokalt. Vi blir inte lika effektiva och det får som följd att det kommer att ta längre tid att klara upp brott.

Paasikivi säger att polisen i dag organiserar sig i team, som vid behov kan sättas in när och där det behövs, något som har förankrats med de lokala politikerna, understryker hon. Tanken med den nya organisationen är att polisen ska bli mer lokal och flexibel.

Johannes Knutsson,professor i polisforskning, har forskat om polisen i 40 år. Han säger att han har sett ett antal polisomorganisationer och de har ett gemensamt: De har alla slutat i fiasko.

Hans prognos för den här omorganisationen är glasklar:

– Det blir väl ett fiasko, sen går det tillbaka till det gamla vanliga.

Polisområdeschef Caroline Paasikivi vill däremot inte döma ut omorganisationen:

– Jag tror på den, vi måste vara tålmodiga. Det finns en ambition att komma närmare medborgarna.

Paasikivi tar Danmark som exempel. Där tog det fem till sju år innan en ny polisorganisation fungerade som tänkt.