Poliserna som står på djurens sida

Varje år räddar de hundratals djur får fruktansvärda plågor och säker död. Men nu hotas Djurpolisen av nedläggning. VARNING för mycket obehagliga bilder.

  • Publicerad 06:45, 30 maj 2017

Våren 2011 hittar en förskoleklass amstaffvalpen Sheva dumpad med en plastpåse över huvudet i ett skogsområde i Söderort. Hennes husse hade torterat henne i månader, hängt upp henne i en handdukstork och använt henne som en boxningssäck. Den unga mannen dömdes till fängelse i 15 månader, det hittills tuffaste straffet i Sverige för djurplågeri. ”Jag blev irriterad på hunden som kissade och bajsade på golvet”, sa mannen i rättssalen.

Vanvårdad hund. Ägaren tappade kontrollen över sin djurhållning efter en separation.

Ungefär samtidigt som Sheva plågades till döds startade Djurpolisen i Stockholm på initiativ av dåvarande länspolismästaren Carin Götblad.

”Det skulle förvåna mig om det inte förekommer hundslagsmål.”

Carin Götblad tyckte att brott begångna mot djur prioriterades för lågt och att ingen riktigt tog ansvar. Med en särskild djurgrupp hoppades hon på bättre utredningar, fler fällande domar – och tuffare straff.

Mörkertalet tros vara stort

För Sheva hade det inte gjort någon skillnad. Amstafftiken är ett exempel på fall som landar på Djurpolisens bord när det redan är för sent.

Den här trumsjuka kon hade inte fått vård i tid och avlivades på platsen.

– Mörkertalet är stort. Det mesta av det grova djurplågeriet sker i lönndom i tajta kretsar. Vi har exempelvis inga registrerade fall av hundslagsmål eller tuppkamper. Det skulle förvåna mig om det inte förekommer, säger djurpolis Dennis Björklund.

Omhändertagna djur i Stockholm 2016

Sedan starten 2011 har Djurpolisen omhändertagit drygt 2800 djur. De två första åren var det flera omfattande ärenden. Många djur var sjuka och avlivades.

Över 80 gnagare omhändertogs i Roslagen på grund av vanvård och okontrollerad avel.

– Vi är sannolikt länets största djurhållare över tid. I genomsnitt omhändertar vi drygt 400 djur om året, säger djurpolischefen Pernilla Markström.

Hade 190 katter i sin bostad

Merparten är vanvårdade katter och hundar. Det hittills värsta samlarfallet i länet är en person som hade 190 katter i sin bostad på Södertörn.

”De nästan älskar sina djur till döds.”

Djurpolisen möter ofta människor i misär, som inte har mat till sig själva och har slutat att städa. Så en dag rasar alltihop. Grannen reagerar, länsstyrelsen agerar: Det blir brottslig vanvård och polisen går in. Ibland blir det en suck av lättnad: Åh, äntligen.

Linda Malmgren: ”Att jobba med djurskydd är tufft, men man gör stor skillnad för djuren”.

– Det är synd om djuren – och om människorna. De nästan älskar sina djur till döds, säger djurpolisen Ingrid Hellström.

Antalet anmälningar har inte blivit fler sedan Djurpolisen startade. Men djurskyddet har blivit bättre, enligt Pernilla Markström. Tack vare ett nära samarbete mellan Djurpolisen och länsstyrelsen görs fler kontroller och de görs i ett tidigare skede.

Två cockerspaniels omhändertogsl i Västerort. De hade inte rastas utomhus på månader. En av hundarna fick avlivas. Ägaren dömdes till dagsböter.

Men Stockholms unika djurpoliser är oroliga för framtiden. I vårpropositionen kom beskedet att regeringen flyttar en rad av polisens uppgifter på djurområdet till en annan myndighet, sannolikt länsstyrelsen. Syftet är att ge polisen större utrymme att ägna sig åt att bekämpa andra brott.

– Det är oerhört viktigt att Djurpolisen får vara kvar, säger Pernilla Markström.

Här bodde en man med 17 hundar. Mannen tog sitt liv under utredningens gång och samtliga hundar omhändertogs akut. Alla hundar har nu fått nya hem.

Arbetsbelastningen är redan stenhård på länets djurskyddshandläggare och akuta fall staplas på hög. Att lägga ner Djurpolisen skulle vara ytterligare ett slag mot de vanvårdade djuren.

– Innan var våra ärenden lågprioriterade. Tack vare Djurpolisen gör vi snabbare insatser vilket har minskat djurens lidande, säger Linda Malmgren, djurskyddshandläggare vid Länsstyrelsen.

Fakta

Så här anmäler du vanvård

✔️ Anmälan görs i första hand till länsstyrelsen.

✔️ Akuta fall under kvällar och helger anmäls till polisen på 11414.

✔️ Polisen tar också anmälan om djurplågeri.

✔️ Anmälningarna kan göras anonymt, men det är viktigt att alla uppgifter framkommer.

✔️ Dokumentera gärna, foton och filmer är viktigt, men ett vittne är ofta avgörande för utredningen.

Visa merVisa mindre