Poliserna: ”Hon hann bara ta några andetag”

Inlindad i ett tygstycke, ensam, kvävd till döds. Så hittades den nyfödda flickan i en gångtunnel i Brunna december 2002. Om en vecka skulle hon ha fyllt 14 år. Mitt i har följt poliserna som utredde fallet, vittnet som fann flickan på marken och begravningsentreprenören som fortfarande återvänder till hennes grav.

  • Publicerad 10:50, 11 dec 2016

– Jag och Sture har utrett säkert 100 mord tillsammans. Men det här fallet är annorlunda. Vi kommer aldrig att släppa det, säger Hans Strindlund, en av poliserna som utredde mordet.

Det var klockan 21.15 den 21 december 2002 som polisen fick larmsamtalet. En liten flicka hade hittats död och invirad i ett vitt tygstycke vid en gångtunnel under Artistvägen i Brunna i Upplands-Bro kommun. Området spärrades av och ett massivt polispådrag tog vid.

Sture Olovsson och Hans Strindlund utredde spädbarnsmordet.

Kvävdes till döds

Efter den rättsmedicinska undersökningen stod det klart: flickan hade bragts om livet.

Enligt läkarna hade flickan fötts, kvävts till döds och placerats vid gångtunneln under ett och samma dygn.

– Jag har aldrig varit med om att man nollat en individ på det sättet. Flickan fick inget namn, ingen bakgrund, ingenting. Hon blev totalt utplånad, säger Hans Strindlund.

– Hon hann bara ta några andetag. Sedan dödades hon, säger kollegan Sture Olovsson.


Den döda flickan var insvept i ett örngott.

Läs mer: Bibeln hittades i tunneln – dagar efter mordet


De sökte igenom varenda mödravårdscentral mellan Uppsala och Göteborg och snart riktades deras misstankar mot ett irländskt par. När kvinnan befann sig i Sverige var hon gravid, men när paret satte sig på färjan till Irland fanns inget barn.

Greps på Öresundsbron

Några månader senare greps de på Öresundsbron och togs till polisstationen i Sollentuna. Men deras dna var inte detsamma som barnets.

– Vi läste resultatet flera gånger om, för då var vi ganska säkra på att det var rätt par. Vi fick lägga det på hyllan, säger Sture Olovsson.

I januari 2007 väcktes utredningen till liv på nytt. Då fick polisens kommunikationscentral i Stockholm ett telefonsamtal från en kvinna som ville lämna uppgifter om spädbarnet som hade anträffats fem år tidigare. Hon ville inte säga vem hon var och samtalet kom från ett skyddat nummer.


Läs mer: Vittnet Mikael hittade spädbarnet i tunneln


– Hon berättade att hon hade fött flickan utan läkare eller annan sjukvård. Det var bara pappan som var med vid förlossningen, säger Sture Olovsson.

”Att förödmjuka någon på det sättet, den rätten har ingen”

Sa att pappan var skyldig

Kvinnan, som bröt kraftigt på finska, sa att hon hade börjat amma barnet men att pappan sedan hade tagit barnet ifrån henne. Efter det såg hon varken pappan eller barnet igen.

– Hennes budskap var att det barnets far som var skyldig till barnets död, och att hon inte hade kunnat avstyra det.


Läs mer: Stig bar kistan till graven: ”Känns som att hon är min egen”


Samtalet kunde kopplas till en adress i Mölndal, men där fanns ingen som kände till kvinnan.

– Vi hörde sammanlagt nio personer på två dygn, men det gick inte att fastslå att samtalet kom ifrån en specifik telefon. Däremot gick det inte att utesluta det, säger Sture Olovsson.

Polisen gjorde också efterforskningar i Stenungsund, eftersom telefonens ägare hade kopplingar dit. Men inte heller där fick polisen några svar.

– Någon har ju ringt, det vet vi, säger Sture Olovsson.


Vet du något? Tipsa redaktionen på ida.persson@mitti.se eller 0735159440


Har inte gett upp

Flickan begravdes i Kungsängens kyrka i november 2003.

Så vem var det som placerade barnet vid gångtunneln – och varför dödar man ett oskyldigt spädbarn? Det är frågor som Hans Strindlund och Sture Olovsson fortfarande söker svar på.

– Den största gåtan är hur kvinnan kunde vara gravid i nio månader utan att någon reagerade. För mig är det inte sannolikt. Någon i närheten måste veta något, säger Hans Strindlund.

Trots att det gått 14 år har de inte gett upp hoppet.

– Ingen har rätt att beröva ett litet barn sin identitet, sitt värde och sin bakgrund. Att förödmjuka någon på det sättet, den rätten har ingen. Den som har gjort det här har en skyldighet att träda fram, säger Hans Strindlund.

– Det finns något som heter: bättre sent än aldrig.


Hör poliserna, vittnet Mikael och begravningsentreprenören om det dramatiska spädbarnsmordet:

Musik: Youtube Audio LibraryLightless Dawn by Kevin MacLeod