FRIAS. Poliserna som använde pepparsprej och upprepade gånger slog en man med batong har inte gjort sig skyldiga till något brott. (OBS: Genrebild) Foto: Sal Idriss / Byrd

Poliser som slog med batong i Rinkeby frias

I våras spreds det filmer på poliser som upprepade gånger slog en liggande man i Rinkeby med batong. En intern utredning har kommit fram till att poliserna inte har gjort sig skyldiga till några brott.

  • Publicerad 11:26, 9 jul 2021

Det står klart efter att den utredande chefsåklagaren lagt ned förundersökningen som gällde misstänkt misshandel och tjänstefel. Såväl den film som cirkulerat i media och en film från en kroppskamera på en av poliserna har gåtts igenom, samtidigt som de inblandade och externa vittnen hörts.

Ny satsning ska göra stadens tunnlar tryggare

Slutsatsen är att poliserna inte har agerandet felaktigt, givet förutsättningarna på platsen, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

– Vi fattade beslut igår eftermiddag om att ta tillbaka poliserna i ordinarie tjänst, mot bakgrund av åklagarens bedömning, säger biträdande lokalpolisområdeschef Anders Djurestad till Nyhetsbyrån Siren.

Batongslag efter biljakt

Upprinnelsen till händelsen var att polisen en kväll i maj försökte stoppa en bil i Järvaområdet, som efter en kort jakt fick tvärnit i en gränd.

Poliserna krossade därefter rutorna på bilen, använde pepparsprej och slog med sina batonger mot både föraren och passageraren.

Poliserna har förklarat att de trodde att föraren var på väg att sträcka sig efter ett misstänkt stickvapen. Två mejslar hittades sedan i den narkotikapåverkade mannens ficka.

"Rinkebypedofilen" döms till tio års fängelse