Eric Torell, 20, sköts ihjäl på en innergård i Vasastan i augusti 2018. Nu frias alla tre poliser som åtalats för händelsen. Foto: Sacharias Källdén

Poliser frias för dödsskjutningen av Eric Torell

Tre poliser har stått åtalade för inblandning i dödsskjutningen av Eric Torell, 20. Nu har domen fallit: Samtliga frias för brott. Enligt tingsrätten sköt poliserna i en "inbillad nödvärnssituation".

  • Publicerad 14:14, 3 okt 2019

Klockan 14 på torsdagen meddelades domen i Stockholms tingsrätt mot de tre poliser som stått åtalade för inblandning i dödsskjutningen av Eric Torell, 20. Alla tre frias för brott i samband med händelsen.

Enligt tingsrätten befann sig de två poliser som sköt i en "inbillad nödvärnssituation". Polisinsatschefen frikänns samtidigt från att ha "underlåtit att handla på ett korrekt sätt".

Det var den 2 augusti förra året som Eric Torell, som hade Downs syndrom och autism, dödades i samband med en polisinsats på innergård i Vasastan.

Polisen hade fått larm om en beväpnad man på Norrbackagatan och ett stort pådrag kommenderades till adressen.

I förhör har poliserna uppgett att de trodde att Eric Torell var beväpnad. När han, trots uppmaning, inte släppte "vapnet" öppnade polisen eld.

Hade leksakspistol

Totalt avlossade 25 skott mot 20-åringen. Tre av dem träffade, varav ett i ryggen och ledde till hans död.

Efteråt visade det sig att Eric Torell hade en leksakspistol och att han därmed skjutits obeväpnad.

Tre poliser, varav en polisinsatschef, åtalades i april för händelsen – två för tjänstefel och en för vållande till annans död. Och i september hölls rättegången.

Enligt tingsrätten har det använda våldet har inte ansetts vara uppenbart oförsvarligt. Rätten anser också att åklagaren inte heller har kunnat motbevisa invändningen om inbillat nödvärn, varför de båda polismännen frias från brott.

Polisinsatschefen frias

Enligt tingsrätten har den åtalade polisinsatschefen inte heller "underlåtit att handla i strid med tydliga handlingsregler" eller gjort "flagranta avsteg från en korrekt handläggning", varför även han frias.

– Det inträffade är naturligtvis en stor tragedi för alla inblandade parter men förstås främst för den unge mannens familj. Oavsett utgången i målet har förhoppningsvis rättegången kunnat bidra till att räta ut några frågetecken om hur detta tragiska kunde inträffa, säger Chefsrådmannen Erik Lindberg i en kommentar till domen.

Polisens personalansvarsnämnd har tidigare beslutat att de åtalade/dömda poliserna får behålla sin jobb oavsett om det blir en fällande dom eller inte.

Eric Torells mamma lättad efter åtalet

Polisen sågar ner träd där Eric Torell sköts till döds

Tre poliser åtalas för dödsskjutningen av Eric Torell

Poliser inför rätta för dödsskjutningen av Eric Torell

Dödade Eric Torell hyllas med väggmålning

Dödade Eric hedras med mc-kortege

SE FILMEN: Här hedras dödade Eric Torell

Poliser misstänks för brott efter dödsskjutningen av Eric Torell

Känslosamt när Eric Torell begravdes

Rättegången över efter dödsskjutningen av Eric Torell

Poliser åtalade för dödsskjutningen av Eric Torell får jobba kvar

Nu begravs Eric Torell – alla är välkomna

Här begravs Eric Torell i Vasastan – stor uppslutning utanför kyrkan

Regionpolischefen om åtalet mot poliserna