Poliser får lära sig att köra bil bättre

Ordningsmakten ska bli säkrare bakom ratten. I hela länet saknar 400 poliser rätt förarkompetens. Nu fortbildas Täby- och Roslagspolisen i bilåkning.

  • Publicerad 11:17, 30 jan 2012

I förra veckan pågick rena buskörningen på en bana i närheten av Arlanda. Men det skedde under kontrollerade former. Det var nämligen Roslagspolisen som var ute och fortbildade sig i halkkörning.

Stefan Nylén Stein, polisinspektör på trafikenheten, höll i övningarna.

– Det har gått bra. Generellt är polisen duktig på att köra bil men ibland måste vi fräscha upp kunskaperna.

Förra året var fyra av Roslagspolisens bilar inblandade i incidenter på grund av halka, enligt trafikenheten.

– Visst sker olyckor. Men Ibland kan det även bero på medtrafikanter. Poängen är att vi ska vara så bra bilför­are att vi inte gör några misstag själva, säger Nylén Stein.

Senast Roslagspolisen öva­de bilåkning var för fyra år sedan – trots att polisens egna föreskrifter säger att det ska göras årligen. Orsaken är att poliserna har blivit – för många.

Ovanligt många poliser har utbildats eftersom regeringen haft målet att Sverige skulle ha 20 000 poliser till år 2010. Mellan 2007 och 2008 var rekryteringen som mest intensiv. Då utbildades 2 500 poliser, vilket är 60 procent fler än året före.

Ökningen har satt press på distrikten och resurser har saknats för att ge regelbunden övning. I stället har polis­en fått lägga allt krut på grundläggande förarutbildning.

Men krutet har inte räckt ens till det. I dag finns ungefär 400 poliser i länet som inte fått den så kallade utryckningsförarutbildningen som ska ingå i praktiken eller ges kort därefter.

Christer Nyberg, före detta studierektor på Polishögskolan, har länge varit kritisk till förarutbildningarna:

– Det är självklart ett problem om vi har så många poliser som saknar grundläggande kompetens. Så fort man sätter sig i en polisbil riskerar man att hamna i situationer som ställer extremt höga krav på föraren.