Polisens tips mot bildelsstölder: ”Förvara nycklarna i plåtburk”

Förra helgen anmäldes tre bildelsstölder i Gåshaga och Killinge. Inbrotten sker blixtsnabbt utan att larmet går. – Man gör det snabbt och man gör det snyggt, säger kommunpolisen Pontus Oscarsson.

  • Publicerad 05:00, 9 okt 2019

Det var under första helgen i oktober som tre bildelsstölder på Gåshaga och i Killinge anmäldes till polisen.

Ett tips är att förvara bilnycklarna i en plåtburk.

Pontus Oscarsson

Någon hade monterart loss ratt, lyktor och växelspak på en BMW X5 och en Volvo XC90.

– Åtminstone två av de här brotten stämmer överens med hur de här stölderna brukar gå till, säger Pontus Oscarsson, kommunpolis på Lidingö.

Internationella brottsnätverk

Den typ av bildelsstölder han syftar på begås av utländska ligor som är ute efter specifika bildelar, uteslutande från dyrare bilar. Under förra året minskade de med 70 procent, enligt Oscarsson.

– Man får hoppas att de inte är på väg tillbaka. Det rör sig om internationella brottsnätverk och gränspolisen jobbar intensivt med det, säger han.

Ställ bilen i garaget

Men det finns också saker man själv kan göra för att försvåra för tjuvarna. Bland annat bör man DNA märka utrustningen i bilen, inte ha bilen på gatan över natten och ha larm.

Men det är inte alltid ett bra larm räcker.

– De jobbar kliniskt utan att slå sönder något och utan att larmet går. Det gör det snabbt och snyggt, säger Pontus Oscarsson.

Fångar upp signal från nyckeln

Tjuvarna utnyttjar en säkerhetslucka i bilarnas nyckelsystem genom att fånga upp en signal från nycklarna. På så vis kan de ta sig in i bilarna utan att larmet går.

– Ett tips är att förvara bilnycklarna i en plåtburk. Då kan signalen inte nå ut, säger Pontus Oscarsson.

Gömmer sakerna i buskar och snår

Har bildelsstölder skett i ett område ska man också vara vaksam på om man kan hitta tjuvgodset i buskar och snår omkring.

– Man gömmer de här sakerna i närheten i terrängen. Hittar man bilutrustning inslagna i plats är det superintressant för oss. Då ska man höra av sig till oss, säger Pontus Oscarsson.