Polisens strategi: Kör hem langarna till föräldrarna

Knarkhandeln i Vårberg centrum sker helt öppet. Trots att polisen griper langarna om och om igen. De låga straffen avskräcker inte: ”De är tillbaka i centrum igen med nästa tunnelbana”. Nu utökar polisen en metod som fungerar: hembesök hos föräldrarna.

  • Publicerad 19:37, 7 dec 2017

Tyvärr kan vi inte fylla på med nya poliser när vi lämnar platsen. Då kan de andra i gänget ta över.

En mamma och ett barn går förbi tidningsstället vid tunnelbanan i Vårbergs centrum. De ska ta en tidning, men hittar en godispåse. Den innehåller 21 gram hasch och 10 gram gräs.

Övervakningsfilmerna från februari visar hur en 20-årig man flyttar på knarket. Han är känd hos polisen som en av langarna i centrum.

En väktare gjorde honom nojig, erkänner han när åklagaren spelat upp filmen i tingsrätten i november.

20-åringen förnekar att narkotikan var till för att säljas. Men det tror inte rätten på: knarket var portionsförpackat i 25 påsar. Redo för försäljning.

Sedan årsskiftet har Skärholmspolisen en särskild grupp som jobbar specifikt mot den öppna knarkhandeln i centrum. Hittills i år har polisen rapporterat drygt 200 narkotikabrott, bara i Vårberg.

Så stoppar vi knarkhandeln i centrum

Stöldgods mot narkotika

En del av handeln har kretsat runt loppmarknaden i centrumets källare, som dragit till sig många människor utifrån.

– Det har hänt att man sålt stöldgods där för att få några hundralappar att köpa narkotika för. Det har skett i symbios, berättar kommunpolis Mikael Sundberg.

De senaste månaderna har polisen jobbat tillsammans med loppmarknaden för att få bort de mest oseriösa försäljarna. Ändå har den öppna narkotikahandel fortsatt. Trots att polisen är på plats – både i uniform och civilt. Ofta gömmer sig polisen på övervåningen och filmar försäljningen därifrån.

– Vi har bra koll på alla inblandade och känner dem vid namn. Dyker det upp en ny ungdom märker vi det direkt, säger Hanna Bjärgård, lokalpolischef i Skärholmen.

Langarna har vant sig att bli kontrollerade.

– De vet var gränsen går för olika brott och bär inte på några större mängder. Men vi ligger på och rapporterar dem dagligen, säger Hanna Bjärgård.

Här säljer barn knark i centrum

När polisen griper en langare lämnar de Vårberg och åker in till stationen i Skärholmen.

– Tyvärr kan vi inte fylla på med nya poliser när vi lämnar platsen. Då kan de andra i gänget ta över, säger Susan Friberg, operativ koordinator på Skärholmspolisen.

Väl på stationen hålls förhör och lämnas urinprov. Sen finns det sällan skäl att hålla kvar personen.

– De är tillbaka i centrum igen med nästa tunnelbana. Åklagare är väldigt restriktiva att anhålla ungdomar. Att sälja cannabis ger inga avskräckande straff, säger Mikael Sundberg.

Precis som 20-åringen med knarket i tidningsstället. I väntan på åtal grips han två gånger till för att ha rökt och hanterat narkotika. I slutet av november döms han för knarket i tidningsstället. Straffet? Skyddstillsyn.

– Vi rapporterar samma person flera gånger för att socialtjänsten ska få ett bättre underlag, säger Mikael Sundberg.

Polisen uppskattar att det rör sig om ungefär tio individer som är mest aktiva i gatulangningen i Vårberg.

– Sedan finns det tyvärr en svans av yngre nyfikna killar, som kan upplevas som att de tillhör samma skara.

Flera boende har vittnat om 12-13-åringar som frågar förbipasserande om de vill köpa hasch. Hittar polisen minderåriga som hänger i en olämplig miljö kör de hem dem till deras föräldrar och orosanmäler till socialtjänsten.

– Ofta är det just ett snack med föräldrarna som skakar om ungdomen mest. Det är en arbetsmetod vi tycker har fungerat bra, säger Hanna Bjärgård.

Försvann efter hembesök

Nu ska Skärholmspolisen börja med fler hembesök. Även langarna i 20-årsåldern, som ofta bor kvar hemma hos föräldrarna, kan vänta sig besök.

Polischefen nämner ett exempel med en ungdom som rapporterats för brott ett 20-tal gånger.

– Först när vi åkte hem till föräldrarna och berättade vad han höll på med försvann han från centrum.

Ofta är föräldrar omedvetna om barnens kriminalitet.

– Det är tragiskt att föräldrarna blir tagna på sängen. Blir killarna för gamla kan det vara för sent, säger Mikael Sundberg och fortsätter:

– Jag undrar hur Vårberg skulle se ut om föräldrar vågade gå ut tillsammans. Det saknas ett föräldrarnätverk runt ungdomarna, som finns i många andra stadsdelar.

Hur räddar vi pojken som säljer hasch i centrum?