"HEJ, DET ÄR POLISEN". Män som kontaktat prostituerade blev uppringda av Stockholmspolisen. Foto: Mostphotos

Polisens nya taktik: Ringer upp sexköpare

Polisen i Stockholm har en ny metod för att minska antalet sexköp. Män som kontaktat prostituerade blir uppringda och erbjuds vård.

  • Publicerad 15:30, 12 jun 2021

Ge hopp till både köpare och till dem som befinner sig i prostitution

Förra veckan genomförde polisen i Stockholm återigen en insats mot prostitution. Den här gången kunde 26 personer gripas, misstänkta för köp av sexuella tjänster.

– Det anmärkningsvärda denna gång är minskningen av antalet sexköpsannonser i Stockholms city. Tidigare insatser har vi haft hundratals unika annonser, denna gång knappt 30, säger Linnea Horgby, en av insatsledarna för insatsen.

Polisens jobb: Stoppa sexhandeln i Årstaberg

Ringde upp 184 potentiella torskar

Vid sidan av insatsen har polisen denna gång arbetat med en ny metod för att minska antalet sexköp.

– I vår kontakt med personer som befinner sig i prostitution har vi fått tillgång till telefonnummer till män som har kontaktat dem. Vi har då kontaktat dessa män och erbjudit dem vård för att komma tillrätta med sitt missbruk och därigenom förebygga att de begår brott, säger Elin Sjögren, insatsledare.

Polisen kontaktade 184 potentiella köpare. Cirka 20 procent av dessa tackade ja till hjälp.

– Arbetet syftar till att ge hopp till både köpare och till dem som befinner sig i prostitution. De män som ännu inte köpt sex ska få en chans till hjälp innan något brott begås, vilket på sikt förhoppningsvis minskar antalet sexköpare. En minskad efterfrågan påverkar i längden kvinnornas situation då de inte kommer behöva sälja sig till de män som istället valt att arbeta med sina problem, säger Elin Sjögren.

Pappor och studenter gripna i jätteinsats mot prostitution