OPERATION RIMFROST. Polisen arbetar nu med att punktmarkera och ha nolltolerans mot kriminella i Stockholm. Foto: Clarence Frenker

Polisens nya satsning: Punktmarkera kriminella

I region Stockholm lägger polisen stora resurser på att öka beslagen av vapen och minska antalet sprängningar och dödsskjutningar. Nu intensifieras arbetet med Operation Rimfrost där kriminella ska punktmarkeras och störas ut.

  • Publicerad 11:49, 2 dec 2019

I mitten av november startade polisen den nationella särskilda händelsen "operation Rimfrost". Under de veckor som insatsen pågått har polisen i region Stockholm gjort ett ökat antal beslag av narkotika och vapen, samtidigt som flera kriminella har frihetsberövats.

Polischefen om våldsläget i Stockholm: ”Bekymmersamt”

– Målet är att bryta den negativa utvecklingen vad gäller användandet av skjutvapen i samhället. Det är en samhällsfarlig brottslighet, säger Michael Fetz, regional kommenderingschef i särskilda händelsen Rimfrost.

Många gripna

Under en pressträff på måndagen gick polisen igenom lite av vad som skett i Stockholm den senaste tiden. Bland annat har flera personer häktats efter ett stort narkotikatillslag i Märsta, där man fann tusentals tabletter av subutex och tramadol.

– Vi har även gjort penningbeslag på miljoner kronor, säger biträdande kommenderingschef Towe Skjöld.

I region Syd häktades tio personer när polisen slog till och hittade 60 kilo amfetamin.

Polisen tvingas prioritera ner skjutningar

Nationellt grepp mot brottsligheten

Polisen arbetar nu nationellt mellan regionerna med att koppla ihop brottslingar som är, eller kan komma att bli, aktuella i skjutningar.

– I Stockholm innebär det här att vi tar fram vilka individer som vi tror kan bli inblandade i kommande sprängningar och skjutningar, säger Michael Fetz.

Enligt polisen arbetar de "mer eller mindre med nolltolerans". Alla brott ska rapporteras och syftet är att få bort individerna från den brottsliga arenan.

Polisens satsningar

Den resursförstärkning som hittills gjorts inom polisen är bland annat fler poliser i yttre tjänst, kvalificerade utredningsresurser, förstärkt underrättelseverksamhet samt en förstärkning av flygverksamheten och det nationella bombskyddet.

– Vi kommer att hålla på så länge det behövs med den här insatsen, säger Michael Fetz. 

FAKTA: Operation Rimfrost

Målet för den särskilda händelsen Rimfrost är att:

✔  Minska skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer.
✔  Minska antalet personer i kriminella nätverk genom lagföring och avhopparverksamhet.
✔  Öka beslagen av vapen och sprängämnen
✔ Öka tryggheten hos allmänheten.