Gunnar Appelgren, poliskommissarie vid Stockholmspolisen, säger att det är tungt. Foto: Erik Lejdelin

Polisens nya bakslag i kampen mot gängvåldet

Mannen som i tingsrätten dömdes för medhjälp till mord i ett garage i Östberga har släppts fri fot. Det är det tredje bakslaget i kampen mot det dödliga våldet mellan de kriminella nätverken i söderort. – Det är tungt eftersom vi tycker att det är bra utredningar, säger poliskommissarien Gunnar Appelgren.

  • Publicerad 17:44, 13 feb 2019

Polisens utredningar i morden mellan Östberga- och Bredängs-nätverket har drabbats av flera bakslag den senaste tiden. De åtalade har fällts i tingsrätten, men friats helt i hovrätten.

Morddömd 35-åring kan gå fri

Det senaste i raden är den 35-åring som dömdes för medhjälp till mord i ett garage i Östberga av tingsrätten, men som nu släppts fri i väntan på hovrättens dom.

Dömdes för Östbergamordet – släpps på fri fot

Frisläppandet talar för en friande dom.

– Det är tungt eftersom vi tycker att det är bra utredningar och vi tycker att vi har gjort ett bra jobb. Men det räcker uppenbarligen inte till och då måste vi sätta oss ner och titta på varför det är så, säger Gunnar Appelgren, poliskommissarie vid Stockholmspolisen

 De bevis som kunde få en person fälld för mord för 10 till 15 år sedan räcker inte längre.

Gunnar Appelgren, poliskommissarie vid Stockholmspolisen.

”Bevisinflation” hos domstolarna

Han säger att känslan hos honom och hos utredarna är att det finns en bevisinflation.

– De bevis som kunde få en person fälld för mord för 10 till 15 år sedan räcker inte längre. På något sätt är det naturligt också – för femtio år sedan hade vi inte möjlighet att använda DNA som bevisning exempelvis, men människor kunde dömas ändå. Men vi måste analysera domarna och förhålla oss till det.

Har ni inte redan analyserat vilka bevis som krävs?

– Jo, det är bland annat det vi går igenom nu i vår undersökning av 300 mord- och mordförsök med skjutvapen i Stockholm. Det kommer resultera i en rapport, men vi har inga färdiga resultat just nu, säger Gunnar Appelgren.

Forskning ska ge bättre polisutredningar

Han syftar på den utredning där samtliga mord- och mordförsök från 2011 och framåt ska analyseras, som Mitt i berättat om tidigare. Redan i höstas kunde man slå fast att polisen har dålig beredskap att möta det dödliga våldet och att polisen behöver jobba i snabbare tempo.

Forskarlarm – polisen klarar inte lösa gängvåld

I början av 2018 sa Gunnar Appelgren, mot bakgrund av det mörka våldsåret 2017, att målet till årskiftet var att våldet skulle gå ner. Resultatet blev färre skjutningar, färre dödade, men något fler skadade.

– Jag är inte nöjd, men det har gått ner.

Mitt i söker hovrätten för en kommentar kring ”bevisinflationen”.


Konflikten mellan nätverken i Östberga och Bredäng

Garagemordet i Östberga

I augusti 2017 sköts en 21-åring till döds i ett garage i Östberg, med kopplingar till Östberganätverket. Tre personer utsattes för mordförsök – varav en var en tioåring. Dådet beskrivs som en ren avrättning. Skytten gick fram till 21-åringen som låg på marken sköt honom två gånger i huvudet med ett automatgevär.

En 35-åring dömdes av Södertörns tingsrätt till 12 års fängelse för medhjälp till mord. Bevisningen bestod i huvudsak av att han kunde kopplas till flyktbilen, en stulen vit Toyota Prius. Men inga bevis kunde koppla 35-åringen till själva skjutningen, vapnet har inte hittats och polisen kan inte bevisa exakt var han befann sig när skotten avlossades. Man har försökt koppla 35-åringen till det rivaliserade Bredängsnätverket – utan att lyckats.

– Troligtvis kommer han att bli frikänd. Jag kan inte säga att jag blir jätteförvånad, rent krasst handlar det om bevisvärdering. Det är svårt för mig att uttala mig mer innan jag har läst domen, sa åklagaren Daniel Insulander till Mitt i tidigare.

Dömdes för Östbergamordet – släpps på fri fot

Mordet i Mariehäll

Bilen i vilken 28-åringen blev mördad i Mariehäll. Läsarbild.

Den 20 november 2017 slutade en biljakt med att en 28-årig gängledare för Bredängsnätverket sköts till döds i Mariehäll i Bromma. Två män åtalades för mord, men bara en dömdes i tingsrätten. En annan person dömdes för medhjälp till mord. Ytterligare fem personer åtalades men friades.

De två som dömdes av tingsrätten friades av hovrätten. Ingen dömdes således för mordet i Mariehäll.

Hovrätten anser att det bevisat att skytten satt i baksätet på den bil som kort efter skjutningen brann vid Ängbybadet, men att det inte är bevisat att det var den åtalade som var skytten. Detta trots att den åtalades dna fanns på en brandskadad handske i bilen och att det fanns partiklar på handsken som kunde kopplats till den typ av patronhylsor som användes vid mordet.

Polisens hypotes var tidigt att mordet rörde sig om hämnd för mordet som begicks i Östberga tidigare under hösten.

Alla sju friade för dödsskjutning i Mariehäll

Mordförsöket i Enskede

Sommaren 2016 kraschade en man med koppling till Östberganätverket in i ett träd i Enskede. I bilen fanns också hans flickvän. De hade beskjutits med automatvapen av personer i en jagande bil. Mannen träffades och fick livshotande skador. Flickvännen klarade sig fysiskt oskadd.

Två män som hade kopplingar till Bredängsnätverket åtalades. En av de två friades i rätten, men den andra dömdes till 15 år och sex månaders fängelse för mordförsök. Men hovrätten rev, i juli 2017, upp domen mot även honom och han friades helt. Det gick helt enkelt inte med polisens bevisning ställa utom rimlig tvivel att det var han som hade avfyrat vapnet, trots att partiklar från vapnen återfanns på den åtalades tröja.

Enskedebor räddade skjuten man efter biljakt