Blåljusen lyste upp den ljummna försommarnatten på Nynäsvägen. Foto: Andreas Ekström

Polisens mål: Krossa de kriminellas lyxliv

Flashiga bilar, dyra klockor och sena vanor. Polisen vill stoppa kriminellas lyxliv. Det görs bäst på natten – och i samarbete med Kronofogden. Mitt i var med under insatsen ”Frost” som pågick under två ljusa försommarnätter i Stockholm.

  • Publicerad 06:46, 20 maj 2018

Klockan är strax efter 22 på fredag kväll. De flesta stockholmare har loggat ut för att fira Kristi himmelsfärd.

Men på Nynäsvägen är det fullt pådrag. Sju polisbilar har parkerat på motorvägen i höjd med Plantagen i Farsta i riktning in mot Stockholm.

Blåsljusen blinkar.

De två första bilarna står på snedden mitt på väg 73 för att hindra trafiken. Några av de tiotalet poliserna på plats smuttar på energidrycker. Det kommer att bli en lång natt, precis som det blev kvällen före. Insatsens namn, Frost, stämmer inte riktigt med den ljumma försommartemperaturen.

– Har man inte sovit ordentligt blir man trött. Det brukar gå åt en del kaffe och energidryck under de här passen, säger Joacim Karlström, polisassistent och ansvarig för insatsen.

Det brukar gå åt en del kaffe och energidryck under de här passen

Joacim Karlström, polisassistent

Insatsen påminner om en omfattande nykterhetskontroll men egentligen handlar det om att komma åt kriminellas lyxliv och tillgångar. Därför är också Kronofogden inbjuden att vara med.

– När vi är med polisen vid sådana här typer av insatser kommer vi lättare åt de här personerna än vi gör normalt, säger Christine Jansson, kronoinspektör på Kronofogdemyndigheten.

Joakim Karlström dirigerade trafiken med van hand. ”Det är inte första gången vi gör det här”, säger han. Foto: Andreas Ekström.

Joacim Karlström och hans kollega Magnus Jansson står mitt på vägen med varsin lasersvärdsliknande pinne som lyser starkt rött. Med dessa dirigerar de vissa utvalda bilar fram till kontrollen.

– Vi har erfarenhet av sådant här. En lyxbil som är ute och kör sent på natten, kan vara värd att kontrollera. Oftast är det inte barnfamiljer som är ute och åker då.

Det kriminella lyxlivet

Förutom att driva in skulder och beslagta stöldgods vill polisen minska nyrekryteringen av kriminella.

– De har flashiga bilar, dyra klockor och fina märkeskläder, men också ofta stora skulder. Vi vill motverka den gloria och flärd som finns kring det kriminella livet.

Kronofogdens närvaro har stor betydelse

– De kan mäta ut eventuella tillgångar som en kriminell person har, exempelvis en dyr klockan eller en bil, beroende på hur stora skulderna är, säger Joacim Karlström.

Vi vill motverka den gloria och flärd som finns kring det kriminella livet.

Joacim Karlström

Samtidigt innebär den nattliga insatsen att polisen i realtid kan hindra brott ute på vägarna, exempelvis rattfylla och narkotikabrott.

Tempot är högt.

Ungefär varannan minut vinkar poliserna in en ny bil till kontrollen. Här får förarna legitimera sig, ibland blåsa och i vissa fall blir de också visiterade.

En av alla bilar som blev kontrollerad. Denna gång var det en Volvo. Foto: Andreas Ekström

När misstanke om grova brott förekommer händer det att hela bilen genomsöks.

Hittills i kväll har en äldre Volvo sökts igenom noga.

Ost- och skinkmackor sedan patrull

Efter ett par timmar är det dags för paus. Poliserna beger sig till Farsta polisstation för att omgruppera sig och käka ost- och skinkmackor. Därefter är det dags för en likadan, men något mindre, kontroll på Örbyleden – samt vanlig patrullering i bilarna.

När solen gryr över Stockholms södra förorter avslutas insatsen Frost.

– På det stora hela är vi nöjda. Det rapporterades in en del brott, rattfylla, drograttfylla och vi hittade narkotika. Det var inte riktigt den förväntade mängden kriminella i rörelse den här kvällen, men sett till resurser är vi nöjda med resultatet ändå, säger Joacim Karlström.