Sexhandel. Polisen har upptäckt att det pågått prostitution vid hotellet i Årstaberg senaste halvåret. Foto: Pia Bispo

Polisens jobb: Stoppa sexhandeln i Årstaberg

Prostitution – och droger. Det för polisen en kamp mot i Årstaberg just nu. Sedan december har polisen slagit till mot sexköpare vid nio olika tillfällen. "Vi har en problematik vid Årstaberg", säger polisen Andreas Lekare.

  • Publicerad 13:50, 7 jun 2021

För en tid sedan fick lokalpolisen i Globenområdet utbildning i hur de ska jobba för att upptäckta prostitution. Det har gett resultat. Det senaste halvåret har polisen gjort tillslag vid nio olika tillfällen. De har upptäckt minst nio olika män som köpt sex av sju olika kvinnor i Årstaberg.

Brotten begås, enligt polisen, på hotell som ligger i Årstaberg. Enligt Andreas Lekare, operativ samordnare vid Globenpolisen, är det vuxna män och kvinnor inblandade, inga minderåriga.

Spanar på nätet

– Vi har haft utbildningsinsatser och har fått upp ögonen för hur vi ska jobba för den här frågan lokalt. Vi har en problematik kring prostitution i Årstaberg. Människor råkar illa ut i den här industrin, säger han.

För att ta reda på var prostitutionen pågår använder sig polisen både av inre spaning, såsom nätet, och yttre spaning.

Vad gör ni för att få stopp på sexhandeln?

– Vi försöker fånga upp männen som vi misstänker ska köpa sex precis innan det ska ske. Vi försöker också fånga upp kvinnorna och även männen, efter att de köpt. Vi har samverkan med kommunen där kvinnorna slussas vidare för att få hjälp, säger Andreas Lekare.

Sexhandel. Polisen har upptäckt att det pågått prostitution vid hotellet i Årstaberg senaste halvåret. Foto: Pia Bispo

Under våren, i arbetet mot prostitutionen, har polisen också rapporterat betydligt fler fall av narkotikabrott än tidigare vid Årstaberg. Mellan 1 januari och 12 maj i år rapporterades 22 fall av narkotikabrott i Årstaberg, jämfört med 10 ärenden samma period förra året.

Kastar ut hotellgäster

Men det är överlag inte samma män som köper droger, som köper sex.

– Nej, det är inte samma män. Vi ser inte heller Årstaberg som en öppen drogscen, alltså en över tid bestående, allmän plats där det förekommer försäljning och narkotikabruk. Sedan är det en knutpunkt där många människor rör sig, men Årstaberg är ingen plats som vi förknippar med droger, säger Andreas Lekare.

Hossein Nikfarjam är chef på Hotell Årstaberg. Han säger att han tror att det har pågått prostitution på hotellet, precis som på många andra hotell i staden.

– Ja, så är det på många hotell. Vi samarbetar med polisen, säger han.

Hossein Nikfarjam berättar att de då och då kastar ut hotellgäster som har väldigt många besökare på väldigt kort tid.

– Men vi ber dem snällt att checka ut dagen därpå. De ska inte bo här. Det är inte bra, säger han.

De hjälper utsatta och de som köper sex

Mikamottagningen inom Stockholm stad är till för personer som har sex mot ersättning eller som har ett sexuellt självskadebeteende.

Mottagningen KAST vänder sig till personer som köper sexuella tjänster. Till Kast kan den som Porrsurfar, köper sex, funderar på att köpa sex, eller upplever ett sexmissbruk vända sig. Även anhöriga kan ringa.