Advokatskjutningen, mordet på Ndella Jack och en efterföljande skjutningar samt gripandet av en mordmisstänkt artist har alla fått genbrott. Foto: Mitt i/Collage

Polisens framgångsrika vecka – flera häktade för grova brott

Det har varit en bra första novembervecka för polisen. En häktad för mordförsöket på toppadvokaten, två häktade för mordet på 18-åriga Ndella Jack och en känd artist häktad för ett mord i Nacka. – Det är alltid en skön känsla med genombrott, säger poliskommissarien Gunnar Appelgren.

  • Publicerad 16:25, 8 nov 2019

Flera gripanden har skett i grova och uppmärksammade brott i Stockholmsområdet den senaste tiden. Gripandena har under en och samma vecka lett till att flera misstänkta mördare nu sitter häktade i väntan på att åtalas i tingsrätten.

Gunnar Appelgren, poliskommissarie i Stockholm, delar bilden av att det generellt gått bättre för polisen i kampen mot den grova brottsligheten.

– Och det är i hela Sverige, inte bara i Stockholm, säger han.

Känslan är att hela myndigheten landat i reformeringen som skedde 2015 då polislänen uppgick i regioner och nya chefer tillkom och gamla poster suddades ut.

– Reformen tog kraft och vi tappade i de kriminella miljöerna, men där har vi börjat hämta hem nu. Fortsätter vi såhär så kommer det märkas.

Poliskommissarien Gunnar Appelgrens känsla är att polisen landat i reformeringen som skedde för fyra år sedan. Foto: Erik Lejdelin.

Försiktig med att dra slutsatser

Han tror att strategin med att vara med på plats i miljöerna för grov brottslighet gjort det lättare att lägga utredningspusslet och upptäcka direkt när något händer.

I Stockholm var det värsta året för skjutningar 2017, men under 2018 och i år syns en minskning. Men Gunnar Appelgren är samtidigt noga med att vara försiktigt positiv.

– Man ska vara försiktig med att dra slutsatser på så kort tid som bara ett år.

Lista:

Här är fallen i polisen framgångsvecka

Två män häktade för mordet på Ndella Jack i Råcksta

Natten till den 28 augusti öppnade två män eld med automatvapen genom fönstret till en lägenhet i Råcksta. Kulorna träffade och dödade 18-åriga Ndella Jack, men måltavlan tros ha varit hennes nyblivne make, som är kriminellt belastad. En vecka senare genomfördes ett mordförsök mot maken i Alphyddan i Nacka.

I onsdags häktades två män från Haninge för mordet på 18-åriga Ndella Jack och mordförsöket på hennes make. Ytterligare en man häktades, misstänkt för försök till grovt vapenbrott och skyddande av brottsling.

De tre männen greps på måndagen respektive tisdagen efter att ha varit anhållna i sin frånvaro en tid. En fjärde person greps på onsdagskvällen, även han misstänkt för mordförsöket i Alphyddan, Nacka.

Två män häktade för mordet på Ndella Jack i Råcksta

Artist häktad för mord i Nacka

I onsdags häktades den 27-årige artist som polisen jagat för mordet på en 26-åring i Boo i Nacka. 26-åringen hittades död på en gård i Knivsta i oktober, men mordet ska ha begåtts i en stuga i Boo i Nacka. Artisten har varit anhållen i sin frånvaro. Hans låtar har flera miljoner lyssningar på Spotify.

Artist häktad för mord i Nacka – offret hittades sex mil därifrån

Grovt kriminellt man häktad för mordförsöket på toppadvokat

En 54-årig man som misstänks för mordförsöket på advokaten Henrik Olsson Lilja häktades i onsdags. Mannen har en lång kriminell bakgrund och är tidigare dömd för grova brott. Ytterligare en person har anhållits, misstänkt för medhjälp till mord.

Det var på morgonen den 6 september som toppadvokaten Henrik Olsson Lilja sköts i trappuppgången till sin lägenhet på Norr Mälarstrand och skadades svårt, men överlevde. Sedan dess har jakten på skytten och andra inblandade i fallet – som misstänks vara ett beställningsmord – pågått.

Man som misstänks för advokatskotten har lång kriminell bakgrund

Visa merVisa mindre

Ingen tid att fira

Men trots att polisutredningarna går framåt finns fortfarande saker att jobba på. Polisen har ännu svårt att få allmänheten omkring de kriminella miljöerna att prata och vittna.

– Det är fortfarande en utmaning, men ju mer framgång vi har desto mer kommer folk vara beredda på att prata, säger Gunnar Appelgren.

Hur är stämningen på kontoret när går bra i utredningar?

– Det är alltid skönt med genombrott, men samtidigt ska man ha stor respekt för organisationen kring grova brott. Inflödet av fall är ständigt och de som jobbar med det här vet att det är mycket arbete kvar med varje enskilt fall även om gripanden gjorts.