Den 21 november 2019 klockan 17:38 gör polisen husrannsakan på tre adresser.

Regionens insatsstyrka går tillsammans med spanare in i en lägenhet på Valstavägen, på Idungatan i centrala Stockholm och i ett garage på Valstavägen.

Under insatsen greps tre personer och polisen beslagtog kokain, tramadol och ungefär 1700 tabletter subutex. Det var det första tillslaget i operation Gimle som Sollentunapolisen arbetat med under 2020. 

Efter det rörde sig flera poliser på gatorna i Märsta och ett större spaningsarbete påbörjades.

Målet – att stoppa Märstanätverkets framfart i kommunen.

Nio större domar

Och operation Gimle har gett resultat.

Flera medlemmar ur nätverket har kunnat kopplas till några av de grova brott som skakat Märsta. Det har under de senaste årens lopp handlat om bland annat sprängdåd, mordbränder, utpressningar, skjutningar, narkotikahandel och mord.

Från mars förra året har polisens arbete resulterat i nio större domar med ett totalt straffvärde på över 44 år. Men enligt polisen handlar det inte om att alla personer som ingår i dessa nätvärk ständigt begår brott. Kartläggningen av Märstanätverket är mer komplext än så.

– Vi brukar säga att det finns ledarna som har en förmåga att styra. Sedan har vi andra människor som antingen är våldsverkare, utpressare eller har en betydande roll i narkotikahantering eller liknande, säger Christoffer Bohman som är chef för lokalpolisen i Sollentuna.

Unga söker sig till gängen

Förutom dessa finns det även en svans av personer som är på väg in eller lever i utkanten av nätverken, ofta unga män. Men de svåraste personerna att hitta är de som polisen kallar för möjliggörare.

– Det kan vara en person som jobbar på ett företag eller inom en bank eller är revisor som nätverken har stor nytta av. Här har vi lagt enorma resurser för att försvåra deras ekonomiska vinning genom att ta bort dessa möjliggörare, säger Christoffer Bohman.

Fler skjutningar med dödlig utgång

Under de senaste åren har våldet blivit grövre, något som först förbryllade polisen. Nu har de en bättre insyn i orsakerna till våldsbrotten.

– Förr sköt man någon för att skrämmas, men i dag har det utvecklats till att det är lite töntigt att skjuta någon i benet i den interna kulturen. Sedan är det en stor risk med att skjuta någon i benet då den personen kan komma tillbaka, säger han.

Under 2021 fortsätter Sollentunapolisens arbete med att komma åt gängmedlemmar. En viktig del är att hindra ungdomar från att hamna i de kriminella nätverken.

– Vi jobbar med att stoppa blödningen, men på lång sikt vill vi strypa tillförseln till nätverken och då handlar det om skolgång, föräldraskap, sociala insatser och vår roll inom polisen är att identifiera de här unga tidigt.