Under 2021 minskade generellt sett brottsanmälningarna i Täby. En trend som hållit i sig de senaste åren menar Täbys kommunpolis Jonas Nilsson. Bland annat så minskade både inbrott i bostad och cykelstölder kraftigt under året. Vilket kan bero på flera faktorer menar han.

– Dels beror det på det brottsförebyggande arbetet som görs från kommunen och polisen. Vi gör båda insatser och kampanjer under tider på året då det statistiskt sker mycket inbrott, säger Jonas Nilsson.

– Sedan ser vi såklart att pandemin haft en påverkan. Fler arbetar hemifrån vilket avskräcker gärningsmännen. Det blir även svårare för de internationella brottsnätverken att komma in i landet då det krävs bland annat covidbevis.

Däremot så ökade antalet anmälda bedrägerier med över 100 procent i fjol.

– Bedrägerierna har ökat i hela landet och vi ser att det är organiserat. Många äldre drabbas då bedrägerierna sker digitalt, säger Jonas Nilsson.

– Vi har börjat se en enorm mängd med informationskampanjer om bedrägerier och vi gör även egna kampanjer i sociala medier. Vi tror att anmälningarna har ökat efter det. Merparten av anmälningarna handlar om försök till bedrägeri.

Flera av de Mitt i träffat vill se fler poliser på stan. Är det något ni planerar?

– Det är ett av våra huvudmål, både lokalt, regionalt och nationellt. Vi vill stärka det brottsförebyggande arbetet med en synlig polis på platser där medborgarna kan uppleva en viss otrygghet.

Fler kameror kan sättas upp

I somras fick Täby kommun tillstånd att sätta upp övervakningskameror på Täby torg för att öka tryggheten och förebygga brott i området. Att det är tryggt på torget är av högsta prioritet för kommunen.

– Kommunen och polisen tittar på på andra platser runt om centrum för att öka antalet kameror och för att stärka tryggheten hos medborgarna, säger Jonas Nilsson.

Vad satsar ni på under 2022?

Fortsätta samverkan med olika aktiviteter för att stärka den lokala närvaron. Kommunen växer enormt med handelsområdet som öppnat upp i Arninge och där måste vi och andra aktörer finnas och möta upp det.