Polisen vill slippa alla onödiga fall

Sand i sängen, dyra taxiresor och borttappade kameror. Regeringen vill sätta stopp för onödiga polisanmälningar.

  • Publicerad 18:22, 27 sep 2015

Poliser ska utreda brott och inte lägga sin arbetstid på anmälningar som inte rör brott. Det tycker Anders Ygeman (S), inrikesminister. Därför har regeringen tillsatt en utredning som ska göra polisens arbete ­effektivare. Ett sätt kan vara att slippa onödiga polisanmälningar.

Peter Granquist, jurist vid polisens rättsenhet i Stockholm, välkomnar utredningen. Han säger att man kan dela upp de onödiga anmälningarna i flera grupper. En av de största görs av psykiskt sjuka, förvirrade och dementa människor.

– Ofta står den typen av personer för hundratals anmälningar. De kan ringa eller besöka en polisstation flera gånger om dagen.

Andra anmälningar som tar mycket tid, men som aldrig leder någonstans, gäller borttappade saker.

– Om någon tappar något utomlands kräver försäkringsbolagen en polisanmälan. Jag kan förstå för­säkringsbolagen eftersom kravet på anmälan kan minska bedrägerierna, men man kan diskutera om det är ett bra sätt att använda ­polisens resurser.

Går det alltid att veta när en polisanmälan är onödig?

– Det visar sig ganska snart. Men ofta tar det mer tid att som polis vägra ta upp en anmälan. Risken är att personen inte ger sig, ­säger ­Peter Granquist.

Anders Ygeman beskriver problemet med onödiga ­polisanmälningar som ”ganska betydande” och ser olika lösningar på det.

– Ett sätt kan vara att polisen helt enkelt inte behöver ta emot anmälningar som uppenbart inte rör brott. Vill man inte gå så långt kan man tänka sig att anmälaren själv får skriva sin anmälan.

Utredare är tidigare länspolismästaren Madeleine Jufors som ska vara klar i november. Därefter hoppas Anders Ygeman på snabba åtgärder.

– Hur snabbt det kan gå beror på förslagens karaktär. Omfattande lagändringar tar längre tid, men en del förändringar bör gå att genomföra omgående.