Var intresserade och ute. Polisen uppmanar till att röra sig där barn och unga är i sommar. På sommaren träffar många nya vänner och kanske provar de alkohol för första gången. Foto: Mostphotos

Polisen vill se mer vuxennärvaro bland unga i sommar

Polisen i Skärholmen uppmanar på sin Facebooksida att fler vuxna ska vara ute på platser där barn och unga rör sig, för att alla ska få en så bra sommar som möjligt.

  • Publicerad 07:26, 15 jun 2021

Sommarlovet är inte förknippat med glädje och lycka för alla. För vissa är skolan den fasta punkten som skapar trygghet.

Det kan också vara så att fint väder och nya vänskaper på sommaren riskerar att få ungdomar att testa narkotika och alkohol första gången.

Polisen i Skärholmen uppmanar nu vuxna att vara extra intresserade och uppmärksamma på barn och unga i sommar.

– Var nyfikna och fråga vem eller vilka barnen umgås med och vad de planerar att göra och vara. Likväl på nätet som i övrigt, säger Susan Friberg, lokalpolisområdeschef Skärholmen.

Hon säger också att det är bra att lära känna inte bara sitt barns vänner utan även deras vänners föräldrar.

– Gemensamt kan ni hitta förhållningsregler och stöd. Ge er ut på kvällar och helger och var närvarande där barn och unga finns. Är ditt barn mycket ute på internet så kan du öka närvaron där, säger Susan Friberg.

Om fler är uppmärksamma på vad som sker så kan fler reagera om något händer.

– Det handlar inte om att känna ett krav på att själv ingripa, utan för att kunna larma, uttrycka oro och skicka signaler om en kollektiv förmåga, att vi bryr oss, säger Susan Friberg.

Samtidigt vill polisen att fler barn och unga ska våga berätta och dela sina känslor med vuxna i sin närhet.

På stadsdelsförvaltningen i Skärholmen står de bakom polisen till 100 procent.

– Vi har lokal samverkan med polisen här. Just nu arbetar vi inom platssamverkan framförallt med unga och kriminalitet, öppen försäljning av droger och att öka aktivitet på avgränsande platser, säger Anette Petersson, samordnare på stadsdelsförvaltningen.

Nattvandring har förvaltningen haft fokus på tidigare.

– Det finns nattvandringsgrupper, men vet inte hur aktiva de är nu. Det går i perioder. Vi tycker det är jätteviktigt, säger Anette Petersson.

Hit kan du vända dig

Exempel dit man kan vända sig som vuxen eller som barn.

Socialtrådgivning dagtid 08-508 25 600

Socialrådgivning jourtid 08-508 40 000

BRIS 116 111

Eller polisen på 114 14

Visa merVisa mindre