FLYTT. Problemet med illegala båthamnar flyttar runt. Matti Rönngvist, kommunpolis i Bromma, vill att ett bredare grepp ska tas. Foto: Mikael Andersson

Polisen vill se krafttag mot olovliga båthamnar

Problemen med olovliga båthamnar i Bromma flyttar vidare. Sedan flera månader finns en ny olovlig båthamn på Kärsön. "Vi känner igen båtarna", säger Brommas kommunpolis.

  • Publicerad 17:02, 14 maj 2020

På norra sidan av Nockebybron ligger det sedan många månader några båtar förankrade. De tillhörde de olagliga båthamnarna som tidigare funnits på andra håll i Stockholm, säger Matti Rönnqvist, kommunpolis i Bromma.

– Vi känner igen båtarna. När de kördes iväg från Årsta så hamnade de på olika håll. Nu har vi haft flera ärenden i Bromma och då har de dragit ner mot Nockebybron, säger han.

Rivningslokal i Johannesfred tillhåll för kriminella

Kronofogden avlägsnande den olovliga båthamnen i Minneberg i januari och det var i samma veva som båtarna dök upp på Kärsön.

– De åker runt. Vi jagar från Bromma och de hamnar på Kärsön. Det är förstås ohållbart, vi kan inte lägga resurser i den omfattningen, säger han.

Ny olovlig båthamn i Blackeberg

Bosättningar som den på Kärsön tenderar att dra till sig annan problematik också, menar polisen. Vid vissa, som den som funnits i Johannesfred, har mycket stöldgods samlats. De kan också generera skräp och föroreningar.

– De förbrukar många bilbatterier för att få ström till båtarna och de hamnar inte på återvinningen, utan ofta släpps de bara ner i vattnet, säger Matti Rönnqvist.

Bredare grepp

För att tackla problemet måste ett det tas ett bredare grepp, där polis, kommun och Kronofogden samverkar, menar han.

– Frågan är komplex för det här är deras boende. De upphör inte att existera för att flyttar. Det måste kopplas in flera led i det här, säger han.

Men med rådande lagstiftning hamnar problemet i Kronfogdens hög av ärenden – och polisen står ganska handfallen.

– Många har en övertro på polisens möjligheter och tror att vi kan bara kan åka dit och säga att de inte får bo där, knyta loss båten och skjuta bort den. Men så funkar det inte, säger han.

Stockholmarna både hyllar och kritiserar nya munskyddsrådet

Nyheter ✔"Upp till var och en" ✔"Borde vara krav" ✔"Löjligt" Mitt i tog ett snack med resenärer i norra länet när det nya rådet om munskydd i kollektivtrafiken trädde i kraft. Och det råder minst sagt delade meningar.torsdag 7/1 15:14

Här är vårens största vägarbeten i västerort

Nyheter Mindre trafik på grund av pandemin Förbifarten, nya trafikplatser och brorenoveringar. Flera stora väg­arbeten drar igång i västerort i vår – men trots det ser kö­läget bra ut. Trafiken har minskat i rusningstid på grund av pandemin.fredag 1/1 8:00

Insats mot försäljning av olagliga smällare inför nyår

Nyheter "En tydlig risk att smällandet tar fart" Polisen ska kontrollera försäljningen av fyrverkerier och olagliga så kallade bangers. De kommer åka ut till försäljningsställen.tisdag 22/12 8:48