Häng. När många blir hemma i stan i sommar finns risk för att det blir större folksamlingar än tillåtet tror kommunpolisen. Foto: Mikael Andersson/Sacharias Källdén

Polisen vill se fler vuxna utomhus i sommar

Polisen förbereder sig för att det kan bli större utomhushäng när många ungdomar blir hemma i sommar. Därför vill de se fler vuxna ute på kvällarna i Västerort.

  • Publicerad 16:33, 19 maj 2020

För några veckor sedan skrev vi om föräldrar som anordnar kvällsvandringar i Bromma. De ansåg att fler vuxna behövs ute eftersom det leder till en ökad trygghet, för ungdomarna själva och andra som rör sig utomhus kvällstid. Även fältassistenterna höll med om att det var en god idé.

De vill se fler föräldrar gå ut och kvällsvandra i Bromma

Nu vill Brommas kommunpolis Matti Rönnqvist också lyfta vikten av att fler ögon och öron på stan behövs eftersom polisen inte hinner vara överallt.

– Vuxennärvaro kan faktiskt vara så pass bra att det kan hindra brottsliga handlingar. Ungdomar kan göra ogenomtänkta saker som att råka i slagsmål eller personrån, men där har vuxna en effekt som gör att man kanske avstår, säger Matti Rönnqvist.

Han säger att den som är osäker på hur man ska göra antingen kan vända sig till organiserade kvällsvandringar, eller så provar man bara att gå ut en eller några timmar en fredagskväll, att det inte behöver vara svårare än så.

Risk för större samlingar

För några helger sen var det upp mot hundra ungdomar som hängde utomhus vid Riddersvik upp mot Hässelby. Matti Rönnqvist säger att det är något som både polisen och stadsdelen behöver förbereda sig på att hantera i sommar när fler stannar hemma.

– Vi ser framför oss en något mer tyngd sommar ungdomsmässigt, men sen betyder inte det att det blir något slags kaos. Men det kan bli fler som samlas utomhus på fler ställen, och vi ska försöka ingripa när det behövs.

Han säger att det organiserats många bra vuxenvandringar på olika ställen i Bromma, men att det behövs fler vuxna ute på fler platser (se faktaruta). Han upplever att man oftast får ett trevligt bemötande och med en nyfikenhet från de unga.

– Jag tror det kan fostra vuxna också, ofta har man en bild av att alla ungdomar är stökiga, men nu kanske man får en annan bild, säger Matti Rönnqvist.

Bra att gå i sitt lokala område

Även på andra håll i Västerort behövs mer vuxennärvaro. Det säger Johan Syrén som kvällsvandrar i Hässelby. Han menar att kvällsvandring handlar om att ungdomar ska veta att vuxna finns där och bryr sig. Han säger att Hässelby med sina strandbad är ett attraktivt ställe att hänga på, helt enkelt för att det är så fint.

– Så här års kommer det inte bara ungdomar från Hässelby, utan från andra närliggande områden som Järfälla och Brommahållet. Då tycker Hässelbyungdomarna att det är skönt att vi finns där, säger han.

Johan Syrén säger att det är en fördel att kvällsvandra där man bor, eftersom det ger en bra kontakt med ungdomarna i närområdet.

– Just för att skapa en kontinuitet och att ungdomarna känner igen en. Men det ska inte utesluta att man går någon annanstans i fall man vet att ens ungdom rör sig i ett annat postnummer.

Sugen på att kvällsvandra?

Det finns flera kvällsvandringsgrupper i Västerort, bland annat i Hässelby villastad, Norra Ängby och Spånga/Tensta. Lättast är att söka dem på Facebook.

Den som vill starta en egen organiserad kvällsvandringsgrupp och få tips kan besöka nattvandring.nu eller ta kontakt med stadsdelens fältassistenter.