I februari 2021 berättade Mitt i om att de första övervakningskamerorna sattes upp i Granängsringen. Då ansåg boende att det var ett bra steg mot ökad trygghet.

Ett och ett halvt år senare säger en boende i området, som vill vara anonym, att hen inte tror att kameraövervakningen har hjälpt. Även Lisa Junhage från Granängsringen är osäker på kamerans effekt.

– Jag vet inte om övervakningskameran har hjälpt. Jag har bott här hela livet och har alltid känt mig trygg. Jag är inte otrygg i området, bara bland vissa personer, säger hon.

Ulla-Britt Wittrock tror inte att kameran är igång i dagsläget.

– Det är tryggare när kameran är på. Jag vill gärna ha fler kameror i området.

Stefan Singman, chef för Stockolmspolisens kamerabevakning, understryker att polisens kamera definitivt är igång och fungerar.

– Ja den är absolut igång, skulle den gå ner av någon anledning så märker vi det och åtgärdar det, säger han.

Har begärt fler kameror

Önskemål om fler kameror vid Granängsringen finns från lokalpolisområde Nacka, där Tyresö kommun ingår.

– Det är lite rörigt just där i Granängsringen. Kamerorna hjälper oss att skapa trygghet och hjälper oss som komplement i utredningar ifall det händer något. Jättebra att kunna få in film på händelser, säger kommunpolis Therese Axensjö.

Idag finns en aktiv kamera i Granängsringen. Therese Axensjö säger att den har varit på plats i cirka tre månader och att det är för tidigt att bedöma dess effekt.

"En prioriteringsfråga"

De tillfälliga kamerorna kan flyttas mellan områden beroende på konflikter eller särskilda händelser. Stefan Singman har inte stenkoll på alla kameror i regionen, men han misstänker att det har skett med Granängsringens kamera.

– Vi har märkt att det lugnar ner sig när vi sätter upp kameror, folk känner sig trygga, näringsidkare också. Problemet för oss har blivit att när området lugnar ner sig, då finns ingen brottsstatistik och då upphör vår rekvisit för att kameraövervaka.

I höst får polisen ett tillskott i antal kameror. Enligt Stefan Singman kan fler hamna i Granängsringen.

– Det är en prioriteringsfråga. Men i den långsiktiga planeringen finns utrymme för ett par kameror till i Granängsringen.