Informerar. Polisen vill att vuxna pratar med sina barn. Foto: Sacharias Källdén

Polisen vill att vuxna pratar med barnen inför "tafsardagen"

Tidigare idag gick Sollentunapolisen ut med information gällande den internationella tafsardagen som unga har spridit på sociala medier. Nu har även Täbypolisen gått ut med information.

  • Publicerad 14:56, 14 apr 2021

Täbypoliserna har publicerat ett Facebook-inlägg där de uppmanar folk till att inte delta i tafsardagen som går ut på att man ska tafsa, filma och sedan sprida filmen.

I höstas rapporterade Mitt i Sollentuna om två nya "utmaningar" som spreds på skolgårdarna i Sollentuna. "Slap ass october" och "grab ass november" var två "utmaningar" som spreds på Sollentunas skolgårdar.

Tafsardag på torsdag

Nu har polisen i Täby gått ut på Facebook att det inte är okej att tafsa på någon. De skriver att det är ett brott som bedöms som sexuellt ofredande om man tafsar någon mot dennes vilja.

Polisen konstaterar att det inte är okej att tafsa oavsett vad man än har läst på internet. Genomför man denna handling bedöms brottet som sexuellt ofredande och begår man brottet mot en person som är yngre än 15 bedöms brottet som sexuellt utnyttjande av barn.

Brott kan förhindras

Det här är brott som vuxna kan hjälpa till att förhindra genom att prata med barn i sin närhet.

Var intresserad och uppmärksam på vad som händer, i skolan och på nätet, berätta att det här är brottsligt, och hjälp till att polisanmäla om ett barn blir utsatt, uppmanar polisen.

Här finns fler råd om unga på nätet, från polisen till dig som är vuxen.