Polisen vill anställa Järvabor till nya centret

Det nya polishuset i Rinkeby innebär inte bara ett tillskott på poliser i området, utan även på arbetstillfällen för Järvabor. Man vill anställa lokal personal till polisens kontaktcenter. – Vi vill att människor i området känner att "detta är vår polisstation", säger polischefen Niclas Andersson.

  • Publicerad 11:45, 14 aug 2018

Trots den gångna veckans skadegörelse, då en bil kraschade rakt in i bygget av det nya polishuset i Rinkeby, står planen fast: inflytt sker hösten 2019.

– Alla säger att byggprojekt drar ut på tiden, men vi har inte hört talas om några förseningar eller att det inte skulle bli klart i tid. Slutbesiktning är planerad till sista oktober och inflytt i november. Och det finns utrymme för att öka byggtakten, för de arbetstider som beställaren har lagt är vardagar fram till 16.30, inte kvällar eller helger, säger polisområdeschefen Niclas Andersson.

Två olika verksamheter kommer att flytta ihop i byggnaden: Dels polisen, dels polisens kontaktcenter, PKC – alltså dit man kommer när man ringer 114 14.

– Det är regionpolismästaren i Stockholm som har beslutat att vi ska ha PKC i lokalen, för den är för stor för att bara inrymma lokalpolisområdet, säger Niclas Andersson.

Det är till PKC som polisen särskilt öppnar upp för att anställa Järvabor. Där behöver man inte vara polisutbildad, utan det handlar om civila tjänster. Rekrytering och anställning sker i början på 2019 för att hinna med utbildning och introduktion.

– Så de är fullt driftsatta när receptionen öppnar, säger Niclas Andersson.

Det finns flera positiva effekter av att söka personal lokalt i Järva, tycker han.

– Vi vill att människor i området känner att "detta är vår polisstation". Att polisen får en direktkoppling till de som bor här, och att de som bor här får en direktkoppling till polisen och att de får en positiv syn på oss. Det är en bättre skyddsfaktor än skottsäkra fasader, säger Niclas Andersson.

En annan styrka med att anställa personal lokalt, är att det talas många olika språk i Järva. Det är en tillgång för polisens kontaktcenter som har hela Stockholmsregionen som upptagningsområde.

Förhoppningen är även att de som anställs på PKC ska få intresse för polisyrket.

– Vi ser en fördel med att få in personer med annan bakgrund och andra erfarenheter till PKC, så att det kan fungera som en inkörsport till att söka till polishögskolan och bli polis, säger Niclas Andersson.

Hur ser mångfalden ut i dag bland poliserna i lokalpolisområdet?

– Vi har många människor från olika bakgrund hos oss, men vi kan bli bättre.

LÄS MER:

Attack mot bygget av polishuset

Spaden i marken för polishuset i Rinkeby

Klart: Nu byggs nytt polishus i Rinkeby

MER Polishuset i Rinkeby

Var: Rinkebyplan 2-8.

Storlek: 12 000 kvadratmeter.

Polisbemanning: Ungefär 250 poliser, varav 130 i yttre tjänst. Därutöver PKC, polisens kontaktcenter.

Historik: Ingen polislokal har funnits i södra Järva sedan stationen i Rinkeby stängdes 2013. Bygget av ett nytt polishus har försenats och fördyrats. Inflytt planeras till november 2019 och kostnaden beräknas till 747 miljoner.

Visa merVisa mindre