Skarpnäcks torg dagen efter mordet. Linda McAllister kommer ut från öppna förskolan i kyrkans lokaler intill. Hon hörde om skjutningen kvällen innan, men blir först nu varse om att mannen avlidit.

Polisen: "Vi ser med oro på vad som hänt"

Mycket folk var i rörelse när en ung man sköts till döds på Skarpnäcks torg på söndagskvällen. Folk som befann sig i närheten försökte rädda mannens liv.

  • Publicerad 17:48, 11 apr 2022

Larmet från Skarpnäcks torg kom klockan 18.28 på söndagskvällen. Många i området hörde skottlossningen, mycket folk var i rörelse och personer rusade till för att försöka hålla mannen vid liv innan räddningspersonal kom för att ta vid.

– Det kändes inte som att det fanns mycket liv i honom, säger en kvinna som var en av dem.

Blommor. Under kvällen och natten spärrades torget av. På måndagsförmiddagen började det läggas blommor vid mordplatsen. Foto: Eira Desax

Beklagar. "Det är helt sjukt att någon avrättas så här mitt på ljusa kvällen när det är folk i närheten" säger Karin Lundgren som också är med i en grupp som jobbar för ökad trygghet i området. Foto: Eira Desax

Polisen spärrade av torget och restaurangerna på torget stängde. Vid midnatt meddelade polisen att den skjutne mannen som är i 20-årsåldern dött.

"I de initiala uppgifterna har det kommit fram att några personer har sprungit från platsen i samband med ljuden av skott. Det finns även uppgifter att personer har lämnat med hjälp av fordon", skrev polisen på sin hemsida på söndagskvällen.

Samtidigt berättar Skarpnäcksbor hur rädda personer sprang från platsen efter skottlossningen.

Två mordplatser nära varandra

13 februari: Klockan 22:30 på söndagskvällen sköts en 18-åring till döds utanför Skarpnäcks kulturhus. Polisen grep på natten en person misstänkt för delaktighet i mordet, men denne släpptes onsdagen 16 februari efter att misstankarna försvagats

10 april: Klockan 18.28 på söndagskvällen blir en ung man skjuten till döds vid Skarpnäcks torg. Platsen ligger bara ett par stenkast från mordplatsen den 13 februari.

Visa merVisa mindre

"Tragiskt"

Dagen efter skjutningen var kontrasterna stora mot tragiken och rädslan kvällen innan. Solen skiner, på vägen bredvid Skarpnäcks torg fortsätter byggarbetet och i kyrkans lokaler intill Skarpnäcks torg är det öppen förskola med föräldrar och och lekande barn. Ut härifrån kommer Linda McAllister med sonen Leif i barnvagn.

– Det är tragiskt att unga män skjuter på varandra på det här sättet, säger Linda McAllister som hörde helikoptrarna kvällen innan.

Samtidigt berättar Linda att hon upplever Skarpnäck som tryggt.

– Men jag förstår att det kan kännas annorlunda för tonåringar och unga män.

Poliser. Dagen efter gick poliser runt i området för att tala med butiksägare, grannar och leta i skrymslen efter fynd. Foto: Eira Desax

Nära. Linda McAllister och sonen Leif kom ut från öppna förskolan i Svenska kyrkans lokaler invid Skarpnäcks torg. Foto: Eira Desax

Krisstöd och minnesstund

Den som vill prata med någon efter mordet kan gå till Svenska kyrkans lokalaler på Skarpnäcks allé 38/Markusplatsen.

Kommunpersonal finns på plats för att erbjuda krisstödssamtal klockan 13-20 både måndag och tisdag.

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning kommer även ha områdesvärdar på plats klockan 16-22 måndag, klockan 18-24 tisdag till torsdag och klockan 18-02 fredag och lördag.

Även lokalpolisen stärker sin närvaro i området kommande dagar.

Klockan 19 på måndagen hålls en minnesstund för den avlidne mannen i Skarpnäck.

Visa merVisa mindre

Efterlysning. Utanför kyrkans lokaler i Skarpnäck sitter en lapp från polisen som söker uppgifter efter mordet 13 februari. Foto: Eira Desax

Då och då går folk fram till sorgeplatsen. Två småpojkar på påsklov tänder ett värmeljus utan vindskydd som snart blåser ut.

Nära tidigare mordplats

Mordplatsen på Skarpnäcks torg ligger bara ett par stenkast från platsen där en 18-åring sköts till döds den 13 februari.

När Mitt i befinner sig på torget kommer Skarpnäcksbon Karin Lundgren fram till blommorna som lagts ned. Några timmar innan skjutningen var hon på Skarpnäcks kulturhus för att möta andra engagerade i en grupp som bildades efter mordet den 13 februari. De jobbar för att öka tryggheten i området och har nu börjat med arbetsgrupper för att ta tag i problemen från olika håll, till exempel genom föräldrastöd.

– Det är mycket som händer i gruppen nu. Och så händer det här. Det är så sorgligt, säger hon.

Karin Lundgren menar att det också är viktigt att jobba mot diskriminering av personer från olika grupper i samhället.

– Unga måste se andra vägar än kriminaliteten, säger hon.

Ingen gripen

Polisen hade på måndagseftermiddagen ännu inte gripit någon. Polisen vill gärna att den som sett, hört eller tror sig veta något hör av sig och berättar. Mordet är det andra på knappt två månader.

– Vi vill gärna ha in tips. Det är sorgligt och vi ser med oro på vad som hänt, säger kommunpolisen Alvaro Torres.

Den unge mannen var känd av polisen sedan tidigare.

Man skjuten till döds i Skarpnäck

Pappan: "Inga fler ska behöva gå igenom det här"

Grannen Alissia: "Hörde tjejer skrika hysteriskt"