Gängvåld. Polisen intensifierar nu sina insatser i Järva efter den senaste tidens skjutningar. Maria Sundström, lokalpolisområdeschef i Järva, berättar mer. Foto: Sacharias Källdén/Minna Ridderstolpe

Polisen: Vi har sett en temperaturhöjning mellan gängen

I början av veckan sköts två personer på en innergård i Hjulsta, varav en avled av sina skador. Åtta personer är gripna i ärendet, och nu meddelar polisen att de intensifierar arbetet i området för att garantera säkerheten efter den senaste tidens skjutningar.

  • Publicerad 16:52, 30 aug 2021

Under natten till måndagen den 30 augusti inträffade en skottlossning på en innergård i Hjulsta. Två personer fördes till sjukhus med ambulans, och på måndagsförmiddagen meddelade polisen att en av personerna, en man i 20-årsåldern, avlidit av sina skador.

Åtta gripna efter mord i Hjulsta

Anhöriga är underrättade och polisen har upprättat en förundersökning om mord och mordförsök. Den andra personen vårdades under måndagen på sjukhus för allvarliga skador.

Samtidigt meddelade polisen också att flera personer gripits i ärendet och att insatsen fortsätter med full styrka. Utredare arbetar med att kartlägga de gripnas roller samt relationen till de skadade personerna.

– Vi har frihetsberövat åtta personer med koppling till skjutningen i Hjulsta, och ytterligare två har tagits in på förhör. Det är ett oerhört intensivt läge och vi har stora resurser ute, och jobbar med fortsatt hög synlighet, säger Maria Sundström, lokalpolisområdeschef i Järva.

Flera skottlossningar

Under söndagskvällen och natten mot måndag fick polisen larm om sammanlagt fyra skottlossningar på olika platser runt om i Stockholm, varav ytterligare en i Järvaområdet.

Det första larmet kom vid 20-tiden på kvällen då inringare hört skott i Tensta. Då kunde polisen senare bekräfta skotthål i två bilar i området.

De andra skjutningarna inträffade i Hägersten och Bredäng, men ingen har bekräftats skadad. Om någon eller några av dåden har någon samband vill polisen ännu inte uttala sig om.

Skjutningen i Hjulsta är den 17:e som inträffat i lokalpolisområde Järva i år, något som genererat nio döda och två skadade. Bara två veckor innan, på måndagen den 16 augusti, inträffade ett dubbelmord i en trappuppgång i Tensta som har skakat området.

"Temperaturhöjning mellan gängen"

Läget beskrivs nu som väldigt intensivt av polisen, där stämningen i området är tryckt och upprörd.

– Det är självklart att alla sådana här händelser skapar en känsla av otrygghet och är oerhört påfrestande för de som bor och vistas i området. Vi har flera konflikter mellan kriminella aktörer som i sin tur kopplas till kriminella nätverk. Vi har sett en temperaturhöjning mellan gängen nu, och det gör att vi intensifierar våra insatser ytterligare, säger Maria Sundström.

Hur gör ni för att garantera tryggheten bland invånarna?

– Vi fortsätter att jobba med stora resurser på plats och arbetar samtidigt aktivt med samverkan mellan olika samhällsinstanser för kunna ge ett så brett skyddsnät som möjligt, säger Maria Sundström.

Hon menar dock att det allra viktigaste i kampen mot gängvåldet är att aktivt jobba långsiktigt förebyggande.

– Det förebyggande arbetet är kritiskt för att kunna stoppa all nyrekrytering och på så sätt slutligen också kunna få se ett slut på konflikterna mellan de kriminella nätverken. Polisen har en jätteviktig del, men det vi kan se är att det även är otroligt viktigt att arbetet börjar redan i familjerna, med föräldrar, för att sedan fortsätta i skolan, i socialtjänstens arbete och så vidare, säger hon.

Är polisen i Järva i krisläge med tanke på skjutningarna den senaste tiden?

– Nej, eftersom lokalpolisområde Järva är särskilt utsatt för gängkriminalitet är vi vana vid att prioritera mot skjutvapenvåld och är väl förberedda. Nu blir våra insatser än mer intensiva och vi har en väldigt hög närvaro i områdena för att få stopp på det här och förebygga ytterligare våld, säger Maria Sundström.

Hoppet sätts till Järvas mammor